Innoveren in de akkerbouw

Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. Bij innovatie binnen de akkerbouw denken we al snel aan nieuwe ontwikkelingen van machines, een nieuw proces of een nieuwe manier van werken. Maar wat als we innovatie koppelen aan duurzaamheid en rendement? 

Een machine op het land aan het werk

Expert

Vernieuwing is voor de mens vaak een ‘eng’ onderdeel van het leven. We begeven ons graag op de gebaande wegen en het dagelijkse stramien voelt vertrouwd. Ook voor ondernemers kan het eng zijn om te innoveren of te vernieuwen. 

Duurzaamheidsrapportage

Als ondernemer ben je gericht op veel zaken die spelen binnen en buiten je onderneming. Als we inzoomen op zaken die buiten je onderneming spelen in het kader van duurzaamheid, dan komen er op korte termijn nieuwe regels om de hoek kijken. In 2021 nam de Europese Unie namelijk de CSRD-richtlijn aan. Die zorgt ervoor dat per 2024 vele bedrijven wettelijk verplicht zijn tot een duurzaamheidsrapportage. Deze richtlijn geldt vooralsnog alleen voor grote bedrijven, maar zij hebben voor deze rapportage informatie nodig uit de periferie. Jij moet er als akkerbouwer dus alvast rekening mee houden dat je te maken krijgt met extra administratieve lasten om informatie door te geven aan ondernemingen die een duurzaamheidsrapportage moeten opstellen. 

Financiering en duurzaamheid

Daarnaast is financieren anno 2024 niet alleen meer gericht op het rendement van je onderneming of de reserveringscapaciteit. De maatschappij vraagt steeds meer om duurzaamheidsmaatregelen. Dit zien wij ook meer en meer terugkomen in het aanvragen van bedrijfsfinancieringen. Om een succesvolle financieringsaanvraag te kunnen doen, moet je inmiddels beschikken over bepaalde duurzaamheidsparameters. Denk voor akkerbouw aan onderwerpen als water(beheer), bodemkwaliteit en biodiversiteit. Deze onderwerpen hebben wellicht jouw aandacht al, maar misschien ook niet. Houd er rekening mee dat bij eventuele financieringsverzoeken aan jouw huisbankier deze onderwerpen wel steeds meer aandacht gaan krijgen. 
Misschien zijn het zaken waarmee je al dagelijks bezig bent, of vind je het maar ‘stoffige’ onderwerpen? Bij een financieringsaanvraag kan dit wel meer en meer verschil gaan maken. Is een bouwplan van 1/3 aardappels nog wel toekomstbestendig? Komen er teeltverboden vanwege verscherpte (grond)watereisen? Een aanpassing van jouw bouwplan, extensivering en een teeltverbod kunnen grote impact hebben op jouw rendement. 

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je weten hoe duurzaamheidsdoelstellingen jouw onderneming vooruit kunnen helpen en wat de financiële gevolgen zijn? Wij denken graag met je mee, ook over eventuele financiering. Neem voor meer informatie of advies contact op met onze bedrijfsadviseurs.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina