Hoe mag je verrekenen met het salaris van werknemers?

In de praktijk gaat het vaak verkeerd: het verrekenen van kosten, schade of schulden met het salaris van werknemers. Wat zijn de wettelijke (on)mogelijkheden voor verrekening tijdens en aan het einde van de arbeidsovereenkomst (de eindafrekening)?

Services
Salaris verrekenen van werknemers.

Tijdens de arbeidsovereenkomst 

Tijdens de duur van het dienstverband mag je alleen in specifieke gevallen bedragen met het loon verrekenen.

Het moet hierbij gaan om een opeisbaar bedrag dat verband houdt met: 

  • Een door de werknemer verschuldigde schadevergoeding. Bijvoorbeeld de opzettelijk of door bewuste roekeloosheid veroorzaakte schade, die een werknemer heeft toegebracht aan bedrijfseigendommen. 
  • Een door de werknemer verschuldigde boete. Bijvoorbeeld een boete die de werknemer verbeurt als hij een verbod van nevenwerkzaamheden overtreedt. Je mag in dit geval maximaal 10% van het loon verrekenen met de verschuldigde boete.  
  • Een geldlening. Om deze met het salaris te mogen verrekenen, moet je beschikken over een schriftelijke geldleningovereenkomst, waaruit blijkt dat de lening uit het salaris mag worden afgelost.  
  • Onverschuldigd (of teveel) betaald loon.  
  • De huurprijs van een woning, gereedschap of van een werktuig dat de werknemer van je heeft gehuurd. Je kunt de (periodiek) verschuldigde huurprijs alleen met het loon verrekenen als er een schriftelijk huurovereenkomst is.  

Beslagvrije voet 

In alle andere gevallen is verrekening met het loon (tijdens het dienstverband) niet toegestaan. Bovendien mag je nooit verrekenen met dat deel van het loon dat onder de zogenaamde beslagvrije voet valt. Dit is een bedrag dat overeenkomt met 90% van de bijstandsnorm. Dit bedrag moet elke werknemer volgens de overheid tenminste aan loon ontvangen, zodat hij in zijn levensonderhoud (en van zijn gezin) kan blijven voorzien. 

Aan het einde van de arbeidsovereenkomst 

Aan het einde van de arbeidsovereenkomst zijn de verrekeningsmogelijkheden een stuk ruimer. Houd er wel rekening mee dat je altijd ten minste de beslagvrije voet moet uitbetalen. Aan het einde van de arbeidsovereenkomst mag je geldbedragen met de eindafrekening verrekenen als: 

  • Er sprake is van een van de vorderingen zoals hierboven genoemd, mits de vordering opeisbaar is. Het verschuldigde geldbedrag moet zonder nader onderzoek vast te stellen zijn. Als bijvoorbeeld vaststaat dat de werknemer je een schadevergoeding moet betalen, maar het is nog niet duidelijk hoeveel de schade precies bedraagt, dan mag dit bedrag niet worden verrekend. 
  • Een studieschuld.  

Studiekosten 

Het terugvorderen van studiekosten vergt een nadere toelichting. Dit is alleen mogelijk wanneer een studiekostenbeding of een studieovereenkomst bepaalt dat de betreffende werknemer (een deel van) de gemaakte studiekosten moet terugbetalen als de arbeidsovereenkomst tijdens of in een bepaalde periode na afronding van de studie eindigt. De openstaande studieschuld kan alleen bij de eindafrekening worden verrekend als: 

  • Er een schriftelijk studiekostenbeding of studiekostenovereenkomst is.
  • De terugbetalingsregeling vermindert naarmate de arbeidsovereenkomst langer heeft voortbestaan sinds de afronding van de studie of opleiding (de zogenaamde ‘glijdende schaal’). 

Bovendien kan een rechter tot het oordeel komen dat het niet redelijk is om bepaalde studiekosten terug te vorderen, met name als je organisatie zelf hebt aangestuurd op de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Win bij twijfel (preventief) juridisch advies in.  

Ten onrechte verrekend 

Als niet aan de gestelde voorwaarden is voldaan, hoeft de werknemer geen genoegen te nemen met de verrekening. Hij kan dan alsnog het gehele loon vorderen met wettelijke rente én een wettelijke verhoging, die kan oplopen tot maar liefst 50% van het verschuldigde loon. Neem daarom bovenstaande verrekeningsregels zeker in acht!

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Heb je vragen over het verrekenen met loon van werknemers? Onze juristen arbeidsrecht adviseren én begeleiden je graag.  Neem contact op met onze jurist arbeidsrecht.

Wil je meer weten over het verrekenen van salaris? Onze jurist helpt je graag verder!

Portretfoto van Geert Rouwet

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina