Denk je een vordering te hebben op een andere partij? Dan moet je die vordering bewijzen. Dit bewijs kun je op verschillende manieren leveren. Getuigenverklaringen zijn een belangrijk bewijsmiddel. Willen getuigen niet vrijwillig verklaringen afgeven? Dan kun je deze afdwingen in de rechtszaal, via zogenoemde getuigenverhoren.
Wil je je vordering of stellingen in een civiele procedure bewijzen? Dan kun je ervoor kiezen getuigen op te roepen die relevante verklaringen kunnen afgeven. De getuigen moet je per (aangetekende) brief, deurwaardersexploot of dagvaarding oproepen om te verschijnen voor de rechtbank en aldaar (onder ede) te verklaren over bepaalde feiten. Getuigen direct met een deurwaardersexploot oproepen scheelt tijd en geld. Als je getuigen slechts met een (aangetekende) brief oproept en zij verschijnen niet voor de rechtbank, dan moeten de getuigen alsnog per deurwaardersexploot opgeroepen worden.
De opgeroepen getuigen zijn verplicht te verschijnen voor de rechtbank, tenzij er dringende redenen zijn zoals ziekte. Verschijnen getuigen niet dan kan de rechtbank hen gijzelen. Dit betekent dat de getuige op last van de rechtbank – vaak door politie – wordt opgepakt en naar het getuigenverhoor wordt gebracht. Getuigen hoeven overigens niet te getuigen (maar wel te verschijnen) als zij familie zijn van een partij, een (voormalig) partner of echtgenoot zijn, een beroepsgeheim hebben of zij, door te getuigen, strafbare feiten aan het licht brengen van henzelf of de eigen familie. Kortgezegd: het verschoningsrecht.
Voorafgaand aan het getuigenverhoor moeten getuigen de eed of belofte afleggen en zijn zij verplicht “de waarheid te vertellen, de gehele waarheid en niets anders dan de waarheid”. Liegen tijdens een getuigenverhoor is strafbaar en levert meineed op. Verklaringen van getuigen worden na afloop van de getuigenverklaring door de rechtbank vastgelegd in een procesverbaal. Dat procesverbaal wordt ter plaatse in concept voorgelegd aan de getuigen, waarop deze akkoord kunnen geven ofwel aanpassingen mogen doen als het niet juist is opgetekend. Getuigen krijgen de mogelijkheid om eventuele kosten (deels) vergoed te krijgen, zoals parkeerkosten, reiskosten en gederfde inkomsten. De rechtbank informeert daar actief over aan het eind van het getuigenverhoor.
aaff is graag overal van betekenis. Heb je vragen op het gebied van procederen? Neem contact op met onze jurist ondernemingsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina