Als je gaat procederen moet je jouw zaak opstarten met een dagvaarding of verzoekschrift. Dit wordt ook wel het inleidende processtuk genoemd. Deze moet aan een aantal formele eisen voldoen. De twee belangrijkste zijn de bewijsaandracht- en substantiëringsplicht.
De dagvaarding of het verzoekschrift bevat bewijsmiddelen en omschrijft waarop je zich in die procedure kan beroepen. Ook moet je getuigen noemen, die gehoord mogen worden om de stellingen van jou te onderbouwen. Het zorgt ervoor dat zowel de rechter als tegenpartij weten waar rekening mee te houden. Overigens ben je niet verplicht een volledig overzicht van de bewijsmiddelen aan te leveren. Het gaat erom dat er voldoende bewijsmiddelen worden genoemd om de vordering of het verzoek te steunen. Als je een bewijsmiddel of getuige vergeet te noemen, terwijl de tegenpartij in een eerder stadium een bepaalde stelling uitdrukkelijk heeft ontkend, dan kan de rechter dit buiten beschouwing laten.
Naast je eigen standpunt en het noemen en bijvoegen van de bewijsmiddelen en getuigen, ben je ook verplicht het standpunt en de verweren van de tegenpartij op te nemen in de dagvaarding of het verzoekschrift. Verder moet je onderbouwen waarom het standpunt / verweer van de tegenpartij afgewezen moet worden. Uiteraard geldt deze verplichting alleen als je op de hoogte bent van de verweren van de tegenpartij. Het doel hiervan is om de rechter en de tegenpartij zo vroeg mogelijk in de procedure inzage te geven in alle relevante informatie om daarop te kunnen acteren. Het niet voldoen aan de substantiëringsplicht kan leiden tot nietigheid van de dagvaarding of het verzoekschrift. Concreet betekent dat: afwijzing van de vordering op formele gronden en zelfs (vaak) een proceskostenveroordeling in de kosten van de tegenpartij wegens onnodig procederen.
aaff is graag overal van betekenis. Het dringende advies is om een dagvaarding of verzoekschrift altijd door een jurist op te laten stellen! Dit gelet op de complexe (formele en materiele) voorwaarden en expertise die daarvoor nodig is. Heb je vragen op het gebied van procederen? Neem contact op met onze jurist ondernemingsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina