Er is de laatste jaren veel te doen over de energiemarkt. De tarieven voor gas en elektriciteit zijn hoog en beweeglijk. Wat daarnaast opvalt, is dat wij de laatste tijd steeds vaker berichten krijgen van ondernemers die verrast zijn door hun energiefacturen.
Ondernemers die hun energiefacturen controleren, hebben het gevoel dat er regelmatig iets misgaat bij zowel de ingekochte energie als bij de teruggeleverde stroom. Wat daarbij opvalt is dat de fouten niet zitten in de volumes – de slimme meters doen hun werk goed – maar met de bijbehorende tarieven gaat het meer dan eens wel mis.
Op veel plaatsen laat de energiefactuur iets heel anders laat zien dan de voorstelling die de ondernemer heeft bij de huidige energiemarkt. Vaak is niet of niet geheel duidelijk tegen welke tarieven of notering ondernemers hun stroom inkopen dan wel verkopen aan de energiemaatschappij. Het is lastig te achterhalen waar de oorzaken liggen, duidelijk is wel dat de huidige prijsschommelingen ermee te maken hebben. Voor de energiecrisis was de energiemarkt stabiel en waren de prijsschommelingen relatief beperkt. Of je nu volgens het ene of andere tarief werd afgerekend, het verschil was nooit meer dan hooguit enkele centen. De tijd van stabiele energiemarkten ligt echter ver achter ons. Eind 2021 en heel 2022 was de energiemarkt zo gespannen, dat de prijzen continu hoog waren. Ondernemers met een oud vast contract zaten op rozen, de rest had gewoon pech.
Landelijk is er ondertussen hard gewerkt om extra wind en zonne-energie op te wekken. Zoveel zelfs dat we de laatste tijd regelmatig geconfronteerd worden met een overschot aan energie. Dat klinkt best vreemd natuurlijk; midden in een energiecrisis zitten en te maken hebben met een teveel aan energie. Maar bij voldoende zonneschijn en wat wind erbij wordt er zoveel duurzame energie opgewekt, dat er op momenten met een beperkte vraag toch echt een overschot is aan energie. Dan is het belangrijk wat voor contract je werkelijk hebt; staat de stroomprijs echt vast tegen een vooraf overeengekomen tarief of blijkt de contractprijs toch de grillen van de actuele energiemarkt te volgen? En is dat dan voor alle stroom of is er nog verschil tussen piek- en daltarief? Gaat het over de ingekochte of over de teruggeleverde stroom? Nu de energiemarkt zoveel dynamiek laat zien, is het belangrijk om te weten op basis van welke afspraken je energie in- en verkoopt.
Naast duidelijkheid over de gehanteerde tarieven is het ook zinvol om te controleren of je energiebedrijf een en ander weet te vertalen naar een correcte factuur. Regelmatig blijkt namelijk dat de factuur niet volgens afspraak is opgesteld. Ook blijkt maar al te vaak dat ondernemers niet precies weten tegen welke condities de energie wordt verhandeld. De ondernemer heeft dan in goed vertrouwen een tussenpersoon toestemming gegeven om namens hem of haar energie te verhandelen op een van de energiehandelsbeurzen. Als standaard zien we vaak dat de handel plaatsvindt op basis van kwartierprijzen op de onbalansmarkt met de mogelijkheid de prijzen op enig moment vast te klikken voor langere tijd. Als dat (nog) niet gedaan is, heb je dus te maken met de actuele roerige energiemarkt.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je weten wat er nu echt in je huidige energiecontract staat of wil je overleggen welk nieuw energiecontract het beste bij je past? Neem contact op met onze bedrijfsadviseur.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina