In mei 2023 heeft de Raad van de Europese Unie de Markets in Crypto Assets-verordening (MiCA) aangenomen. We informeerden je eerder al over de doelstellingen van deze verordening. Maar wat gaat de MiCA-verordening nu concreet voor jou als aanbieder van cryptoactiva-diensten betekenen?
De MiCA-verordening scherpt de regels voor cryptobedrijven en de cryptomarkt verder aan. Dankzij de verordening zijn er voor het eerst EU-normen vastgelegd voor deze sector. De nieuwe wet bepaalt dat jij als aanbieder van cryptoactiva-diensten meer informatie moet verzamelen over je transacties en deze ook toegankelijk moet maken.
Het huidige regime van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) komt voor cryptoaanbieders te vervallen. Als aanbieder van cryptoactiva-diensten word je een instelling onder de Wwft en moet je aan de eisen van deze wet voldoen. Gevolg hiervan is dat je ook onder de Sanctiewet 1977 komt te vallen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt in het kader van de Wwft en Sanctiewet de toezichthouder op aanbieders van cryptoactiva-diensten.
Dankzij de nieuwe wetgeving mogen aanbieders van cryptoactiva-diensten geen gevaarlijke of ingewikkelde producten verkopen, of kopers bewust verkeerd adviseren. Wordt een platform gehackt en de crypto’s gestolen? Dan moet jij je klant compenseren. Ook mag je geen tegoeden van klanten inzetten voor handel voor eigen rekening.
Tot op heden moeten aanbieders van cryptoactiva-diensten zich registreren bij de DNB. DNB controleert of zij genoeg doen tegen witwassen en toetst hun bestuurders. Onder de nieuwe wetgeving houdt de AFM toezicht. Als aanbieder van cryptoactiva-diensten moet je een vergunning aanvragen en val je onder strenger toezicht. Ook moet je voldoen aan regels die belangenverstrengeling tegengaan. DNB gaat toezicht houden op partijen die stablecoins uitgeven. DNB controleert of deze echt stabiel zijn en daadwerkelijk gedekt worden door dollars, euro’s of een andere valuta.
De MiCA-verordening is goedgekeurd en bekendgemaakt in het Publicatieblad. De nieuwe regels treden gefaseerd in werking:
Opmerkelijk is dat de MiCA-verordening niet van toepassing is op Non Fungible Tokens (NFT), tenzij de NFT’s onder bestaande cryptoactiva-categorieën vallen.
Voordat MiCA van toepassing wordt, moeten er nog allerlei details uitgewerkt worden door EBA, ESMA en de EC bijvoorbeeld over het vergunningentraject. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet, en houden je graag op de hoogte hiervan.
aaff is graag overal van betekenis. De juristen van aaff hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van cryptorecht en blockchain en kunnen jou bijstaan bij diverse vraagstukken in dit kader. Neem voor meer informatie of juridisch advies over cryptorecht en blockchain contact op met onze jurist ondernemingsrecht en ICT-recht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina