Sinds 18 augustus 2024 is de nieuwe Europese Batterijenverordening van kracht. Deze verordening vervangt de eerdere Europese batterijenrichtlijn en heeft grote gevolgen voor bedrijven die batterijen produceren, importeren of gebruiken in hun producten. Dit geldt in het bijzonder voor de hightech maakindustrie, waar innovatie en technologie hand in hand gaan. Toch liggen er interessante kansen.
De Europese Batterijenverordening is een belangrijke stap richting duurzaamheid en circulaire economie binnen de EU. Het doel is om de volledige levenscyclus van batterijen te reguleren, van productie tot recycling, met als centrale thema’s duurzaamheid, veiligheid en transparantie. Onder de verordening vallen in beginsel alle soorten batterijen. Meer specifiek onderscheidt de verordening vijf categorieën batterijen, te weten:
De nieuwe verordening introduceert o.a. strengere regels voor de rapportageplicht. Als ondernemer moet je meer gedetailleerde informatie verstrekken over de productie, samenstelling en het recyclingproces van batterijen. Zo moeten alle batterijen voortaan worden voorzien van een digitaal ID. Een soort ‘batterijpaspoort’ dat informatie bevat over de samenstelling, het gebruik en de verwerking van de batterij. Dit helpt bij het efficiënter beheren van afvalstromen en bevordert de recycling van waardevolle grondstoffen. Het batterijpaspoort biedt innovatieve hightechbedrijven kansen. Transparantie kan namelijk een concurrentievoordeel opleveren wanneer bedrijven duidelijk communiceren over hun duurzame praktijken.
Een ander belangrijk aspect van de verordening is de verplichting tot het verbeteren van de inzamelings- en recyclingpercentages. Voor de hightech maakindustrie biedt dit kansen om te investeren in technologische innovaties die gericht zijn op recycling en hergebruik van batterijcomponenten. Door batterijen te ontwerpen met oog op circulariteit kunnen bedrijven zich onderscheiden in de markt en profiteren van de toenemende vraag naar milieuvriendelijke technologie.
De impact van de Batterijenverordening reikt verder dan alleen de batterijproducenten zelf. Ondernemers in de hightech maakindustrie die batterijen in hun producten verwerken, zoals producenten van elektrische voertuigen en slimme apparaten, moeten nu extra aandacht besteden aan de naleving van de regelgeving door hun toeleveranciers. Dit kan leiden tot een herziening van contracten en leveringsvoorwaarden om ervoor te zorgen dat ook de toeleveringsketen voldoet aan de nieuwe vereisten.
De ontwikkelingen richting duurzame batterijtechnologie zijn uitdagend. En dat gaat verder dan technologische doorbraken. Want waar vind je de financiering voor deze innovaties? En hoe kom je in contact met samenwerkingspartners die nodig zijn om cruciale stappen te kunnen zetten? Subsidies spelen hierbij een sleutelrol. Ze verminderen de financiële risico’s voor ondernemers en maken het mogelijk om te blijven investeren in de broodnodige innovatieve ontwikkelingen. Zowel op Nederlands als Europees niveau zijn er tal van subsidiemogelijkheden die het verschil kunnen maken.
De Europese Batterijenverordening heeft verregaande gevolgen voor de hightech maakindustrie. De nieuwe regels dagen bedrijven uit om duurzaamheid serieus te nemen en transparantie te omarmen. Maar het biedt ook kansen voor innovatie op het gebied van recycling en het gebruik van gerecyclede materialen. Door proactief te anticiperen op de verordening kun je je onderscheiden via milieuvriendelijke praktijken en zo een bijdrage leveren aan een circulaire economie. Zet dus tijdig de nodige stappen om compliant te blijven en kansen te benutten.
Bij aaff helpen we je graag! Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer informatie over de batterijenverordening? De juristen van aaff hebben uitgebreide kennis en ervaring op dit gebied en helpen je graag!
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina