Veel ondernemers gebruiken waardebonnen, vouchers, zegels en/of kortingsbonnen bij de promotie van diensten en producten. Het is een aantrekkelijk middel om je omzet en klandizie te vergroten. De btw-wetgeving is complex. Is er sprake van een single of multiple purpose voucher? En hoeveel btw moet je dan betalen?
Binnen de Europese Unie (EU) gelden dezelfde regels voor vouchers. Maar wat is een voucher? Een voucher is vormvrij. Het kan een vel papier of pasje zijn waarop (digitaal) tegoed staat. Dit kan worden ingewisseld voor een product of dienst zonder verplichte bijbetaling. Een voucher is dus inwisselbaar voor een (concreet) product of dienst. Bij verplichte bijbetaling is er geen sprake meer van een voucher. Een voucher blijft een voucher als de consument kan kiezen voor een duurder product of dienst, waarvoor moet worden bijbetaald. Daarnaast moet bekend zijn bij welke (potentiële) leverancier of dienstverlener en voucher kan worden ingewisseld.
Er zijn twee soorten vouchers:
Is bij de uitgifte duidelijk voor welk soort goed(eren) of dienst(en) en welk btw-bedrag (btw-tarief of ook een vrijstelling) de voucher kan worden ingewisseld? Dan is er sprake van een Single Purpose Voucher (SPV).
Bij een SPV moet je btw betalen/afdragen bij verkoop/uitgifte of (meervoudige) doorverkoop van de voucher. Je berekent de verschuldigde btw als volgt:
Voorbeeld enkelvoudig gebruik
De waardebonnen zijn in te leveren bij een geselecteerde groep ondernemers. Met de voucher krijg je een product of dienst en het btw-tarief is bekend. Bij uitgifte en/of doorverkoop moet je dus btw betalen, terwijl de uiteindelijke levering of dienst nog niet is verricht. De omzet van deze waardebonnen valt dus meteen in de btw-heffing. Bij doorverkoop via meerdere schakels is de provisie (verkoop -/- inkoop) belast met btw. Deze btw-belaste doorverkoop is gunstig voor het btw-aftrekrecht. Het kan dus lonend zijn om dit soort enkelvoudige bonnen (vouchers) te verkopen, vooral voor de ondernemer die ook vrijgestelde prestaties verrichten (sport-, sociale, culturele, onderwijs-, medische, financiële en verhuursector)
Is bij uitgifte/verkoop van de voucher niet duidelijk voor welk soort goederen of diensten (9%/21% btw) de voucher kan worden ingewisseld? Dan is sprake van een Multi Purpose Voucher (MPV). Het btw-bedrag is pas bekend/te berekenen bij inlevering van de voucher.
Voorbeeld meervoudig gebruik
Op het moment van uitgifte/verkoop is niet bekend waarvoor de bon wordt ingeleverd. Pas bij inlevering van de bon, is bekend voor welke goederen/diensten tegen het 9% en/of 21% btw-tarief de bon wordt gebruikt. Het btw-bedrag is dus pas te berekenen bij inlevering. Dit betekent dat je als ondernemer de btw verschuldigd bent bij inlevering van de bon en niet bij de uitgifte. Met een MPV kun je de btw-heffing uitstellen en er mogelijk aan ‘verdienen’ als de bon (voucher) niet wordt ingeleverd, terwijl je het btw-bedrag wel heeft ontvangen.
Let op!
aaff is graag overal van betekenis. Door slim om te gaan met waardebonnen, kortingsbonnen en vouchers kun je de btw in goede banen leiden en zelfs extra voordeel behalen. Neem contact op met een van onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina