Birdnesting, een fenomeen dat steeds populairder wordt. Hierbij blijven jij en je ex-partner beiden eigenaar van de woning en wonen er afwisselend. Vanwege financiële redenen, maar meestal met oog op de kinderen. Kan dat zomaar?
Wanneer er een einde komt aan je relatie of huwelijk, worden de goederen en schulden normaliter verdeeld tussen jou en je partner. Een gezamenlijk huis wordt vaak verkocht. Bij birdnesting kies je er samen met je partner voor om de woning niet te verkopen, maar om beiden eigenaar te blijven en er afwisselend in te wonen. Soms liggen daar financiële redenen aan ten grondslag, maar meestal wordt ervoor gekozen met oog op de kinderen. In tegenstellingen tot andere co-ouderschap constructies, kunnen de kinderen in dit geval constant in het hetzelfde huis blijven wonen en wisselen de ouders elkaar af in lijn met hun ouderschapsplan. Een constructie met de beste bedoelingen, maar kan dat zomaar?
Juridisch gezien kunnen twee ex-partners gezamenlijk eigenaar blijven van een woning. Dit roept echter praktische vragen op. Waar verblijven de ouders als ze niet bij de kinderen wonen? Wat verwachten de ouders van elkaar qua huishoudelijke taken? Een belangrijke vraag is daarnaast in welke verhouding de woonlasten worden betaald en hoe het zit met rente en aflossingen. Tot slot is het ook van belang om vooraf te weten wat er gebeurt als een van de partners wil gaan samenwonen met een nieuwe partner. Over alle vragen moet je duidelijke afspraken maken.
Daarnaast moet je de juridische en fiscale gevolgen bekijken, zoals: wat is de invloed van de verdeling van de huishoudelijke taken op alimentatie en toeslagen? En wat heeft dit voor impact op de hypotheekrenteaftrek en het fiscale partnerschap? Een andere vraag die vaak over het hoofd wordt gezien, is of de woning nog wel als ‘eigen woning’ gekwalificeerd wordt en wie er recht heeft op de daaraan verbonden fiscale voordelen.
aaff is graag overal van betekenis. Overweeg je om je huis te delen met je ex? Laat je goed adviseren door onze juristen over de mogelijkheden en gevolgen. Neem contact op onze jurist personen- en familierecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina