Wil je na je overlijden een bedrag nalaten aan je kleinkinderen? Dat kan met een legaat aan je kleinkind. Wij zetten de voordelen en aandachtspunten voor je op een rij.
Een ‘kleinkindlegaat’ is een legaat in geld, vaak ter grootte van de vrijstelling voor erfbelasting (in 2024 € 25.187 per kleinkind). Dit geldt voor alle huidige en toekomstige kleinkinderen. Een legaat wordt uitgekeerd voordat de (andere) erfgenamen hun erfdeel krijgen. Het kleinkindlegaat gaat dus ten koste van de erfenis van de erfgenamen (je kinderen).
Erven je kinderen meer dan hun vrijstelling (in 2023 € 25.187 per kind), dan betalen zij over het meerdere 10% of 20% erfbelasting. Laat je je kleinkinderen een bedrag na? Dan komt dit ten koste van de erfenis van je kinderen, waardoor zij per saldo minder erfbelasting verschuldigd zijn.
Mogelijk is de omvang van je vermogen en/of het aantal kleinkinderen op moment van je overlijden gewijzigd ten opzichte van het moment van opstellen van het testament. In dat geval zou het probleem kunnen ontstaan dat je onvoldoende vermogen hebt om de legaten aan de kleinkinderen én de erfenis van de kinderen uit te keren. Door de juiste voorwaarden en bepalingen op te nemen in het testament, kun je dit probleem voorkomen.
Kleinkinderen kunnen van iedere grootouder een vrijgesteld bedrag ontvangen. Door in beide testamenten het legaat op te nemen, kan de vrijstelling dus tweemaal worden benut.
Komt een van de grootouders te overlijden? Dan moet het bedrag direct aan het kleinkind worden uitgekeerd, tenzij in het testament wordt bepaald dat het bedrag pas hoeft te worden uitgekeerd als de langstlevende grootouder komt te overlijden. Deze uitgestelde uitbetaling heeft wel (nadelige) gevolgen voor de aangifte inkomstenbelasting.
Wil je dat je kleinkinderen het van jouw geërfde bedrag vrij kunnen besteden zodra zij 18 jaar zijn of wil je dat hun ouders het nog een aantal jaar voor hen beheren? In het laatste geval kun je een bewindregeling opnemen. Je wijst een bewindvoerder aan (bijvoorbeeld de ouder van het kleinkind) om het geërfde vermogen nog een aantal jaar voor het kleinkind te beheren, bijvoorbeeld tot hij/zij 23 jaar is.
Je geeft aan op welke wijze je nalatenschap tussen je kinderen en kleinkinderen wordt verdeeld. Afhankelijk van de omschrijving in het testament bepaal je dat de kinderen en kleinkinderen per persoon gelijk worden behandeld of juist per gezin gelijk worden behandeld.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je een bedrag nalaten aan je kleinkinderen? Bespreek dit met onze juristen. Zo weet je zeker dat de regeling overeenstemt met je wensen. Neem contact op met onze juristen personen- en familierecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina