Het is al een aantal jaren zo dat je niet meer automatisch in een algehele gemeenschap van goederen trouwt. Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is echter nog steeds erg belangrijk!
Door het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn automatisch de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen en bepaalde rechten en plichten op jou van toepassing. Kort gezegd houdt de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen in dat de vermogensbestanddelen en de schulden die voor het aangaan van het huwelijk aanwezig waren gescheiden blijven. Het inkomen en vermogen dat vanaf huwelijksdatum wordt opgebouwd en de schulden die men aangaat, zijn wel gemeenschappelijk en worden bij echtscheiding gedeeld.
Mogelijk sluiten de standaard regelingen niet aan bij je situatie en wensen. In dat geval zul je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden moeten opstellen om af te wijken van de wettelijke regels. Het is van belang dat de huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden worden getekend voordat het huwelijk wordt aangegaan.
Heb je al een onderneming voordat je trouwt? Dan valt je onderneming niet in de wettelijke beperkte gemeenschap, omdat het gaat om ‘voorhuwelijks vermogen’. Wel ben je als ondernemer verplicht een redelijke vergoeding te betalen voor de kennis, vaardigheden en arbeid die ten behoeve van de onderneming is ingezet.
Aangezien deze vergoedingsplicht niet erg concreet is, is het voor jou als ondernemer erg onduidelijk wat je precies moet betalen. Door huwelijkse voorwaarden op te stellen kun je meer concrete afspraken maken over deze vergoeding of kun je de vergoedingsverplichting helemaal uitsluiten en verwijderen.
Richt je een onderneming op nadat je bent getrouwd? Dan valt je onderneming in de wettelijke gemeenschap. Dit kan ongewenste gevolgen hebben bij een echtscheiding, omdat je het ondernemingsvermogen dan moet delen. Ook vanuit het oogpunt van je partner kan dit ongewenste gevolgen hebben als het niet zo goed gaat met de onderneming (bijvoorbeeld ingeval van een faillissement). Deze gevolgen voorkom je door het opstellen van huwelijkse voorwaarden.
In de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is geregeld dat gehuwden het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd delen bij een echtscheiding. Sluit dit niet aan bij je wensen of situatie? Dan moet je in je huwelijkse voorwaarden andere afspraken maken.
Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als een van de echtgenoten in loondienst werkt en pensioen opbouwt bij een pensioenfonds en de andere echtgenoot, als ondernemer op een andere wijze voor zijn/haar oude dag spaart. Op grond van de wet moet enkel het ouderdomspensioen van de niet-ondernemer gedeeld worden bij echtscheiding. Het door de ondernemer geïnvesteerde/opbouwde vermogen blijft buiten beeld. Dit kan leiden tot oneerlijke situaties, die je kunt voorkomen door afspraken te maken in je huwelijkse voorwaarden.
Ga zeker een adviesgesprek aan als een van de onderstaande situaties voor je van toepassing is:
Laat je altijd adviseren over de gevolgen van een huwelijk voordat je het huwelijk aangaat, zodat de eventuele huwelijkse voorwaarden getekend kunnen worden vóór het aangaan van het huwelijk. Doe je dat niet, dan huw je automatisch in de wettelijke gemeenschap van goederen. Wil je later alsnog andere afspraken maken in huwelijkse voorwaarden, dan is dit over het algemeen wel mogelijk maar dit kost meer tijd en geld.
Bij het opstellen worden je huwelijkse voorwaarden afgestemd op je wensen en je persoonlijke en financiële situatie op dat moment. Door wijzigingen van (fiscale) wetgeving of belangrijke wijzigingen in je leven en je wensen, sluiten je huwelijkse voorwaarden mogelijk niet meer aan bij je huidige situatie. Denk je bijvoorbeeld aan de geboorte van kinderen, het starten van/toetreden tot een onderneming, bedrijfsoverdracht, het stoppen van een onderneming of veranderingen binnen je vermogen. Voorkom ongewenste gevolgen door je huwelijkse voorwaarden regelmatig te (laten) beoordelen door onze juristen personen- en familierecht.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je ondersteuning of advies over het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Neem vrijblijvend contact op met onze juristen personen- en familierecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws