Naar verwachting gaat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 handhaven als een zzp’er feitelijk werkt als een werknemer. Wat zijn de mogelijke gevolgen? En waar moet je op letten als je werkt met zzp’ers? In dit whitepaper lees je onder andere tien tips om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Opdrachtgevers zijn blij als ze een geschikt persoon vinden en toetsen onvoldoende of de ingehuurde zzp’er wel een echte zelfstandige is. Deze toetsing is echter belangrijk: schijnzelfstandigheid kan namelijk niet alleen fiscale, maar ook juridische gevolgen hebben.
Download het whitepaper: 'Zzp’ers en schijnzelfstandigheid: op weg naar handhaving in 2025'.
Het wetsvoorstel ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ moet helpen verduidelijken wanneer als zelfstandige kan worden gewerkt. Het is de bedoeling dat deze wet op 1 juli 2025 in werking treedt. Dit wetsvoorstel biedt een nieuw toetsingskader voor de kwalificatie van een arbeidsrelatie.
De Belastingdienst treedt momenteel alleen op tegen schijnzelfstandigheid als sprake is van kwaadwillendheid of als een opdrachtgever een aanwijzing van de Belastingdienst niet tijdig opvolgt. Naar verwachting komt het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 te vervallen. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf dat moment kan handhaven als de zzp’er moet worden beschouwd als een werknemer.
Onderneem nu al actie om de samenwerking met je zzp’er kritisch tegen het licht te houden. Wacht daarmee dus niet totdat het handhavingsmoratorium is opgeheven. In dit whitepaper lees je alle ins en outs over schijnzelfstandigheid bij zzp'ers. Ook bevat dit whitepaper tien tips om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je weten hoe je de fiscale en/of arbeidsrechtelijke risico’s bij de inhuur van zzp’ers zo goed mogelijk kunt beperken? Of heb je ondersteuning nodig bij de beoordeling en schriftelijke vastlegging van de arbeidsrelatie met je zzp’ers? Neem dan contact op met een van onze belastingadviseurs.