Bij goederenleveringen naar een andere lidstaat is zorgvuldigheid geboden bij toepassing van het nultarief. Die zorgvuldigheid wordt extra op de proef gesteld als je afnemers de goederen bij je komen ophalen. Dit noemen wij afhaaltransacties. Afhaaltransacties vereisen extra oplettendheid om te voorkomen dat het zwaard van Damocles boven je hoofd komt te hangen.
Het nultarief geldt als sprake is van een intracommunautaire levering (ICL). We spreken van een ICL als goederen geleverd worden aan een ondernemer en in het kader van de levering worden vervoerd naar een andere lidstaat. Het is belangrijk dat je het nultarief aannemelijk kunt maken met behulp van ‘boeken en bescheiden’. Met andere woorden, je moet kunnen bewijzen dat de goederen daadwerkelijk in het kader van de levering naar de andere lidstaat zijn vervoerd.
Voorbeelden van documenten die een rol spelen bij het aannemelijk maken van het vervoer naar een andere lidstaat:
Als je buitenlandse afnemer de goederen zelf ophaalt, wordt het lastiger om aan te tonen dat de goederen daadwerkelijk naar een andere lidstaat zijn vervoerd. Vaak ontbreekt er een vervoersdocument, zoals een afgetekende CMR-vrachtbrief. Daarom wordt het belang van andere documenten groter.
Vaste afnemers kunnen gebruikmaken van een afhaalverklaring. Hierin staan de gegevens van de vervoerder en wordt vastgelegd (eventueel namens de koper) dat de goederen naar de andere lidstaat worden vervoerd. Ook bij ‘incidentele’ afnemers kan een afhaalverklaring geen kwaad. Het vervoer van de goederen naar een andere lidstaat moet ook worden vastgelegd in een overeenkomst of onderdeel uitmaken van de leveringsvoorwaarden.
Het is belangrijk dat het ‘plaatje’ klopt. Als dit niet het geval is, kunnen ontbrekende gegevens ertoe leiden dat de Belastingdienst vindt dat je niet aan je zorgplicht hebt voldaan.
Bij twijfel kun je het beste Nederlandse btw in rekening brengen of vragen om betaling van het btw-bedrag dat je voorlopig nog niet voldoet. Zodra je bewijs van je koper hebt ontvangen dat de goederen op de plaats van bestemming zijn aangekomen, kun je het bedrag restitueren. Ontvang je geen bewijs, dan stel je alsnog een factuur met Nederlandse btw op en geef je deze btw op in je aangifte. Het bewijs is vormvrij. Dus ook foto’s van de goederen op de plaats van bestemming kunnen helpen om het intracommunautaire karakter van de levering aan te tonen.
Kortom, ga zorgvuldig te werk bij toepassing van het nultarief. Als je je huiswerk niet goed doet, kan de Belastingdienst een naheffingsaanslag inclusief boete en belastingrente opleggen.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over internationale btw-vraagstukken? Neem contact op met onze btw-adviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws