Het uitgangspunt voor erfrecht voor gehuwden met kinderen is de wettelijke verdeling. Dit betekent dat na het overlijden van de eerste ouder, de langstlevende ouder van rechtswege het bezit ontvangt van alle goederen en schulden uit de nalatenschap van de eerst overleden ouder. Het is mogelijk om na overlijden deze wettelijke verdeling ‘ongedaan’ te maken. Hierdoor kunnen kinderen al meteen hun erfdeel ontvangen in de vorm van bijvoorbeeld geld, aandelen of onroerend goed.
De langstlevende ouder moet binnen drie maanden de keuze maken voor het ongedaan maken. Vaak ervaren mensen deze termijn als erg kort. Door gebruik te maken van een andere vorm van testament, kan flexibel worden omgegaan met de termijn waarbinnen de langstlevende ouder moet kiezen. De quasi-wettelijke verdeling is een testamentsvorm die in de praktijk vaak gebruikt wordt om de termijn van drie maanden te omzeilen.
Bij de quasi-wettelijke verdeling komen de erfgenamen (de langstlevende ouder en de kinderen) in een zogenaamde ‘onverdeeldheid’ van de nalatenschap terecht. De langstlevende houdt alle controle en kan beslissen hoe de uiteindelijke verdeling van de nalatenschap eruitziet. Hij of zij kan ervoor kiezen om zelf alsnog alle goederen te krijgen, net zoals bij de wettelijke verdeling. Maar de langstlevende ouder kan ook bepalen dat de kinderen al een deel van de nalatenschap van hun overleden ouder ontvangen. Dit kan fiscaal aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld om de erfbelasting te beperken.
Deze optie is bijvoorbeeld interessant als een kind het aandeel in het bedrijf van de overleden ouder wil overnemen. Ook als een kind een aandeel in onroerend goed wil overnemen, kan het vanwege de besparing op overdrachtsbelasting voordelig zijn om dit rechtstreeks vanuit de nalatenschap te ontvangen.
Er zijn ook nadelen aan de quasi-wettelijke verdeling. Een belangrijk nadeel is dat de bank ontslag van aansprakelijkheid moet verlenen aan de kinderen, als de langstlevende besluit om de gehele nalatenschap van de overleden echtgenoot of echtgenote aan zichzelf toe te delen.
Doordat de kinderen erfgenaam zijn, worden zij mede aansprakelijk voor schulden die bij de nalatenschap horen. Bij een (hypothecaire) geldlening op de echtelijke woning betekent dit dat de kinderen, naast de langstlevende ouder, hoofdelijk aansprakelijk worden voor de hypotheekschuld. De hypotheekverstrekker moet dan worden gevraagd om de kinderen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan. Dit vereist vaak het volledige aanvraagtraject voor een hypotheek, conform de aangescherpte regels.
Een quasi-wettelijke verdeling biedt dus veel flexibiliteit, maar kan het proces voor de afwikkeling van een nalatenschap ook complexer maken.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en inzicht te bieden. Laat je goed adviseren bij het opstellen van je testament. Houd rekening met je financiële situatie en kies de testamentvorm die het beste bij jou past. Wil je meer weten over de quasi-wettelijke verdeling of andere testamentvormen? Neem contact op met onze juristen personen- en familierecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina