Het was vorig jaar al aangekondigd in het Belastingplan 2024 en nu is het dan zo ver. Vanaf 1 januari 2025 is het btw-tarief voor agrarische producten van 9% naar 21%.
De gedachte daarbij is dat toepassing van het verlaagde tarief in feite haar nut heeft verloren. Immers, met de afschaffing in 2018 van de landbouwregeling zal in de regel elke landbouwondernemer recht op aftrek hebben op zijn inkopen.
Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief geldt grofweg voor de volgende agrarische goederen:
Dit betekent dus dat het btw-tarief voor vee en veevoeders van 9% naar 21% is verhoogd. Waar de sector misschien wat meer last van krijgt, is dan bijvoorbeeld ook (meng)voer voor konijnen, paarden en pelsdieren onder het 21%-tarief gaat vallen. Kopers hiervan hebben niet altijd recht op aftrek.
Naast de vele goederen zijn ook bepaalde diensten naar het 21%-tarief gegaan. Het gaat dan om de verzorging (voergeld), opfokken, opkweken etc. van dieren of planten. De goedkeuring als gevolg waarvan je nu nog tegen 9% btw kan factureren, wordt ingetrokken.
In de praktijk merk je als landbouwer dat veel producten die je inkoopt voortaan worden belast tegen 21% btw. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je bij je afzet van bijvoorbeeld vee ook 21% btw in rekening moet brengen. Het is dus vooral een financieringskwestie. De tariefsverhoging heeft geen gevolgen voor het nettoresultaat van je bedrijf. Je mag als ondernemer immers de aan jou in rekening gebrachte btw gewoon in aftrek blijven brengen.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je als agrarisch ondernemer meer weten over de gevolgen van de veranderingen in het btw-tarief? Neem dan contact op met onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina