Het grote idee achter De Kleine Keuken

Als jonge vader of moeder komt er heel wat op je af. Je moet wennen aan je nieuwe rol en aan dat prachtige nieuwe mensje dat ineens jouw dag- en nachtritme bepaalt. Als kersverse ouder(s) wil je je kind ook het beste meegeven voor een goede start, zoals verantwoorde voeding – maar hoe kies je die? 

Het grote idee achter De Kleine Keuken

De schappen in de supermarkten puilen immers niet uit met juiste keuzes, maar met producten vol geraffineerde suikers, onvolkoren meel en E-nummers. Voor Kirsten Toeset wierp dat deze essentiële vraag op: hoe kán dit, waarom stoppen wij deze stoffen in voedingsmiddelen voor zeer jonge kinderen?! Daarom startte ze in 2012 haar onderneming, De Kleine Keuken, die wél verantwoorde voeding maakt voor jonge kinderen.

Kirsten Toeset (directeur): “Ik ben dit bedrijf inderdaad gestart vanuit die persoonlijke verontwaardiging. Hoe is het mogelijk dat er geen strakke wetgeving bestaat als het gaat om kindervoeding? Ik vind dat op zijn zachtst gezegd uiterst merkwaardig. Uiteraard heb je dan twee keuzes: je blijft bij die constatering en doet verder niets, of je onderneemt actie om een verschil te maken. En ja, dan helpt het wel als je (zoals ik) van huis uit voedingstechnoloog bent, dan gaat dat net even makkelijker. Ik ben begonnen met het maken van verse maaltijden voor jonge kinderen. In de praktijk bleek dat alleen lastig, omdat die maaltijden koel bewaard moesten worden. We zijn daarom overgestapt op het ontwikkelen van alternatieven, zoals verantwoorde tussendoortjes. Bij de ontwikkeling van dergelijke producten streven we er altijd naar om zo dicht mogelijk bij de oorsprong van de ingrediënten te blijven; hoe puurder, hoe minder bewerkt, des te beter. De tussendoortjes die wij nu produceren zijn dus ook gevuld met voedzame stoffen, vitaminen, mineralen, vezels, goede vetten, eiwitten en met zo min mogelijk lege koolhydraten en snelle suikers.”

Keuzestress

“Voor jonge ouders is het in 2024 ook echt niet eenvoudig om verantwoorde voeding te kiezen”, benadrukt Kirsten. “Ik zie ouders daar echt mee worstelen, omdat ze niet meer van hun eigen ouders hebben geleerd wat goede voeding is, of omdat ze het zelf niet meer maken, maar ook omdat het op internet wemelt van de desinformatie. Ik snap dus wel dat ouders daarvan in de war raken. Tegelijkertijd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kinderen niet al aan het begin van hun leven laat wennen aan de heel zoete smaken van snoepjes en zoet broodbeleg. Als ze dat eenmaal hebben leren kennen, kun je ze maar heel moeilijk laten overstappen naar producten die minder zoet – maar wel gezonder – zijn.”

B Corp

Kirsten begon met De Kleine Keuken vanuit de gedachte bij te willen dragen aan een betere wereld door gezonde voeding te ontwikkelen voor jonge kinderen. “Van begin af aan zijn we een duurzaam en verantwoord bedrijf geweest. We merkten alleen wel dat het soms lastig was om dat verhaal ook duidelijk naar buiten te brengen. Met de  behaalde B Corp-certificering is het voor ons gemakkelijker geworden om te bewijzen dat we hier alles op orde hebben en oprecht verantwoord ondernemen. Platgezegd was onze gedachte daarbij: laten we dit gaan doen, zodat de wereld kan zien dat we goed bezig zijn”, zegt Kirsten met een sprankeling in haar ogen. “En natuurlijk is het voor ons leuk dat we kunnen zeggen dat ook onze accountant een B Corp-certificering heeft. Het geeft mij als ondernemer en als mens een prettig gevoel dat we hier hetzelfde in staan.” 

Team en ambities

Het team van De Kleine Keuken bestaat op dit moment alleen uit vrouwen. Kirsten: “Dat heeft zich in de loop der jaren gewoon zo gevormd. Mogelijk komt het door de aard van de bedrijfstak, maar het is in ieder geval geen bewuste keuze om alleen met vrouwen te werken. We willen hier juist ook graag mannen in de tent! We hebben een ontzettend fijn team en een heel prettige werksfeer. Dat is goud waard. En dat is belangrijk, want de ambities hier zijn groot. Onze producten liggen nu bij veel Nederlandse supermarktketens in de winkel, maar we willen hier nog verder groeien; we zijn ook bezig met Duitsland en andere exportlanden.”

Relatie met aaff

“aaff is voor ons een belangrijke financiële sparringpartner, ze geven ons financieel advies en zorgen ervoor dat alles cijfermatig spic en span is. Omdat we ervoor gekozen hebben elke maand een maandafsluiting te doen, hebben we extra grip op onze business. We werken hier ook met een vrij ingewikkeld administratiesysteem en dan is het fijn om te weten dat we het jaar nu gemakkelijker kunnen afsluiten, zodat er geen fouten meer kunnen ontstaan in de boekhouding. 

Eline van ’t Wout (senior assistent-accountant bij aaff Ede) werkt al lang voor ons, ze kent onze business van haver tot gort. Zij doet altijd een check op de administratie voordat we die samen bespreken. Ik vind haar bekwaam, rustig en een fijn persoon om mee te werken. Dat vind ik waardevol. aaff denkt ook graag mee. Zo heeft Elines collega Jasper ons getipt over ‘Empowr’. Je werknemers krijgen dan een budget wat ze mogen inzetten voor alles wat met mental wellbeing te maken heeft, denk bijvoorbeeld aan coaching of ademhalingssessies. We maken hier inmiddels graag gebruik van.”

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over wat onze aanpak voor je kan betekenen? Wij maken graag tijd voor een kennismaking. 

Wil je meer weten over onze dienstverlening? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Eline van 't Wout-Frenz

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina