Cyberveiligheid is cruciaal voor de continuïteit van je bedrijf. Regelmatig lezen of horen we over bedrijven die niet verder kunnen werken omdat ze digitaal worden aangevallen. De nut en noodzaak van cyberveiligheid wordt op dat moment direct gevoeld. Hoe ben jij bezig met cyberveiligheid? Ben je goed beschermd?
De EU zet een nieuwe stap in cyberveiligheid met ‘De Network and Information Security directive’ (NIS2-richtlijn). Dit is de opvolger van de NIS-richtlijn die al van kracht is. NIS2 breidt de reikwijdte uit naar middelgrote en kleine organisaties terwijl NIS1 alleen voor grote organisaties gold. De NIS2-richtlijn moet nog geïmplementeerd worden in Nederland en volgens de EU richtlijn moet dit eind oktober 2024 plaatsvinden.
Ben jij een bedrijf met meer dan 50 werknemers of een jaaromzet van meer dan 10 miljoen euro jaaromzet? Dan kan jouw bedrijf onder deze nieuwe richtlijn vallen wanneer je met je bedrijf in een ‘essentiële’ of ‘belangrijke’ sector valt. Controleer met de online zelfevaluatietool of je onder de nieuwe regelgeving valt. De richtlijn heeft als doel om de cyberveiligheid te vergroten en weerbaarder te zijn tegen digitale dreigingen.
De NIS2-richtlijn legt de volgende verplichtingen op:
Het niet voldoen aan de verplichtingen zal boetes en mogelijke persoonlijke strafrechtelijke aansprakelijkheid voor personen op directieniveau tot gevolg kunnen hebben.
Om je bedrijf voor te bereiden op de wetgeving die voortkomt uit de NIS2-richtlijn, kun je nu al enkele voorbereidingen treffen.
Als je onder de NIS2-richtlijn valt zorg dat je dan nu in actie komt. Ga aan de slag met cyberveiligheid.
Val je niet direct onder de richtlijn, maar werk je wel samen met partners die wél onder de NIS2-richtlijn vallen? Dan is het sterk aan te bevelen om aan de slag te gaan met cyberveiligheid en vast te stellen dat je voldoende cyberveilig bent. Dit om je meer weerbaar te maken tegen cyberaanvallen die een potentieel continuïteitsrisico voor jouw bedrijf zijn. Jouw partner die wel moet voldoen aan de NIS2-richtlijn kan je ook vragen om aan te tonen hoe je omgaat met cyberveiligheid.
Laat een cyberincident jou dus niet overkomen en laat je deskundig adviseren door een betrouwbare ICT leverancier. Kom in actie!
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer informatie over IT-recht en meer specifiek de NIS2-richtlijn? Onze bedrijfsadviseurs hebben uitgebreide kennis en ervaring op dit gebied en kunnen je bijstaan bij allerhande vraagstukken op dit gebied.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina