De Wet bescherming erfgenamen tegen schulden, creëert duidelijkheid over de vraag wanneer je de nalatenschap aanvaardt. Ook beschermt de wet erfgenamen bij zuivere aanvaarding tegen onverwachte schulden.
Als erfgenaam heb je de mogelijkheid om een nalatenschap te verwerpen of te aanvaarden. Aanvaarding van de erfenis kan op twee manieren gebeuren, namelijk zuivere aanvaarding of beneficiaire aanvaarding. Bij zuiver aanvaarden accepteert de erfgenaam de nalatenschap zonder enig voorbehoud en kan hij vrij over de nalatenschap beschikken. Bij beneficiaire aanvaarding accepteert de erfgenaam de nalatenschap alleen in het geval van een positief vermogen.
In tegenstelling tot beneficiaire aanvaarding, is de erfgenaam bij zuivere aanvaarding privé aansprakelijk voor eventuele schulden van de overledene. Om te voorkomen dat de erfgenaam in financiële nood komt, is pas sprake van zuivere aanvaarding wanneer de erfgenaam goederen uit de nalatenschap verkoopt of anderszins onttrekt van eventuele schuldeisers.
Daarnaast wordt de erfgenaam in zijn aansprakelijkheid beperkt wanneer hij achteraf wordt geconfronteerd met een onverwachte schuld van de erflater die niet uit de nalatenschap kan worden voldaan.
Maar let op, als erfgenaam heb je een onderzoeksplicht met betrekking tot de nalatenschap. Door deze onderzoeksplicht zal er niet snel sprake zijn van een onvoorziene schuld. Verschuldigde kindsdelen, legitimaire vorderingen en schulden in het kader van de eigen bijdrage zijn in beginsel geen onverwachte schulden. Hoever de onderzoeksplicht gaat is niet duidelijk omschreven en zal dus nog de nodige discussie kunnen geven. Om financiële risico’s uit te sluiten is ons advies om een erfenis beneficiair te aanvaarden.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over nalatenschap en schulden uit erfenis? Dan kunt u contact opnemen met onze jurist.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina