Aangewakkerd door de milieuproblemen komt hout meer in beeld als bouwmateriaal. Even wennen in ‘bakstenenland’ Nederland. Niet voor Prefab, het bouwbedrijf van Berry Leusink dat al meer dan 25 jaar niet anders doet. “Klanten die nog traditioneel denken hebben zoiets van: houtbouw, dat kan nooit goed zijn.” Toch vinden de houtskeletwoningen van Prefab gretig aftrek in een brede cirkel van vijftig kilometer rond de werkplaats.
Hij bouwt al vanaf het begin in houtskelet. Noem het een erfenis van zijn vader, een architect die al in de jaren zeventig experimenteerde met de bouwmethode. “Het begon toen net een beetje bekender te worden. Kijk, Nederland is natuurlijk een traditioneel denkend over het algemeen. Zeker in die tijd. Maar door de tijd merk je een verschuiving. De prefabindustrie zie je nu heel erg opkomen. In traditionele bouw heb je weinig mogelijkheden om te automatiseren.”
Ook het milieuaspect speelt mee, doordat houtskeletbouw minder CO2 uitstoot. Berry: “Veel mensen zijn bewuster bezig met het milieu-aspect. Je hebt ook wel klanten die nog in het traditionele denken zitten. Die hebben zoiets van: houtbouw, dat kan nooit goed zijn. Maar de woningen zien er niet anders uit dan een traditioneel gebouwde woning. Als je aan de buitenkant kijkt, zie je geen verschil.”
Heeft zijn handel tegenwind doordat bouwvergunningen minder soepel worden verstrekt? “Qua stikstofproblemen valt het voor ons wel mee. Maar de marktontwikkelingen zijn wat minder florissant. En de prijzen, die stijgen alleen maar. Al heb ik nu een paar keer een prijsverlaging doorgevoerd gezien. Maar de verhogingen gingen sneller dan de verlagingen.”
Berry begon ooit met zijn broer Gerben. “In een huurpandje in Nunspeet, met helemaal niks. Heel kleinschalig hebben we dat opgebouwd. Het geld dat we verdienden, investeerden we weer in onze onderneming.” Als het pand te klein wordt, verhuist Prefab naar Biddinghuizen waar bouwkavels in overvloed zijn. Broer Gerben laat het ondernemersbestaan voor wat het is en treedt bij hem in loondienst, in de productie. “Het was in de tijd van de financiële crisis, het ging toen minder.”
Alles wordt in eigen huis geprefabriceerd. Een ‘catalogusbouwer’ zoals andere houtskeletbouwers wil hij Prefab niet noemen. “Dat vinden wij eigenlijk niet leuk. Wat wij doen, is om de tafel gaan met de klant. Wat vinden jullie mooi? Wat zou jullie ideale indeling zijn? En dan gaan wij kijken of er een plan te maken is waar dat soort zaken in verwerkt zijn. Dus wij bouwen praktisch elke woning op maat. Ook omdat het veel meer uitdaging is.”
Sinds kort werkt Prefab daarvoor samen met Slaa + Van Asselt Architecten. Berry: “Ik ben een hele constructieve denker. Maar ik heb één nadeel, ik ben een beperkte creatieve denker. Moet het een architectonisch hoogstandje worden, dan schakelen we die partij in. Maar dan hebben wij het constructieve deel al vastgelegd.”
De regio waarin Prefab actief is, is zo’n vijftig kilometer rond Biddinghuizen. “Anders loopt het de spuigaten uit met de reistijden tijdens de spitsuren.” Zes medewerkers telt het bedrijf, die kunnen rekenen op de support van vaste zzp’ers en onderaannemers. ”We zijn eigenlijk gewoon een heel klein bedrijf. Nou ja, dat is ook een beetje bewust. Want ik ben eerlijk gezegd geen echte manager. Het is niet mijn roeping om het zo te zeggen. Ik vind het leuk om gewoon naast de werknemers mee te werken. Of om af en toe naar de bouw te gaan. Wij zitten op kantoor best wel vast in een bepaald denken. Terwijl er soms hele goede ideeën vanaf de werknemers komen.”
Door de prefabricage staat een ‘wat eenvoudiger woning’ binnen een dag. Iets complexere woningen staan in twee dagen overeind. De afbouw neemt gemiddeld een maand of drie in beslag. Door de systeembouw is houtskelet voordeliger. Ook de faalkosten zijn lager. “Je tekent tegenwoordig in 3D. Alles kun je vooraf zien.”
Prefab werkt samen met aaff. “Ik denk net een paar jaar. Bij onze vorige accountant misten we de rol van fiscalist. Iemand die meekijkt en adviseert. Het mooie van aaff is: ze hebben alles in huis. Zo zijn we daar beland. Al was het wel een zware keuze, omdat we al zoveel jaren bij de vorige accountant zaten.” Ja, er zijn meer accountantskantoren. “Maar ik handel eigenlijk best wel veel op gevoel. En bij aaff had ik dat goede gevoel. Ze kennen de markt. En ze kunnen in normale taal zaken duidelijk maken, want ik ben geen accountant.”
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op met het team Bouw & Infra van aaff voor een vrijblijvende kennismaking.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina