Niet langer meer is 'boer zijn' iets dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De komende jaren staan veel boeren voor de keuze: doorgaan, onder onvoorspelbare omstandigheden of stoppen met de zekerheid van een opkoopregeling achter de hand? Ook Jan en Alinda van den Brink stonden voor die keuze met hun kalverhouderij in Stroe. Het werd stoppen. Niet minder opmerkelijk is het vervolg van hun ondernemerscarrière: sinds 1 april zijn Jan en Alinda eigenaren van De Appelboom, een christelijke boekhandel in Voorthuizen die ook cadeaus en speelgoed verkoopt.
Niet minder opmerkelijk is het vervolg van hun ondernemerscarrière: sinds 1 april zijn Jan en Alinda eigenaren van De Appelboom, een christelijke boekhandel in Voorthuizen die ook cadeaus en speelgoed verkoopt.
Elke morgen om zes uur maakt Jan van den Brink het gebruikelijke voerrondje door de kalverstal. Anderhalf uur later gaat de overall alweer uit. Dan is Jan geen kalverhouder meer maar winkelier, samen met zijn echtgenote Alinda. De twee hebben gebruik gemaakt van de opkoopregeling en zijn sinds 1 april de eigenaren van De Appelboom in Voorthuizen, een christelijke boekhandel die ook cadeaus en speelgoed verkoopt. Eind mei gaan de 1200 kalveren die het echtpaar in Stroe heeft de deur uit. Even slikken? “Niemand in de familie heeft er last van.”
Ja, het is nogal een verandering beaamt Jan als de eerste weken achter de rug zijn. “We hebben in maart al een paar keer mee kunnen lopen. We hadden dus al wel ervaring, maar vanaf 1 april moesten we zelf gaan bestellen en betalen. Gelukkig is het vanaf het begin meteen goed gaan lopen. We denken er zelfs al aan om er iemand bij te nemen. We werken nu om de beurt in de winkel. Zeker op doordeweekse dagen is het niet nodig dat we er alle twee staan”, zegt Jan die met Alinda thuis ook nog drie kinderen heeft.
Eind mei komt er een einde aan hun bestaan als kalverhouder. Vijftien jaar geleden kochten de twee hun eerste boerderij. Inmiddels wonen ze in Stroe. Waar stoppen voor veel boeren onbespreekbaar is, kijkt Jan er nuchterder tegenaan. “Alinda is boerendochter, ik ben geen boerenzoon. Als je het van je ouders overneemt is het toch anders. Dan is het al gauw van: ga maar door, over tien jaar kom je er misschien wel. Nu heeft niemand in de familie heeft er last van.”
“We zagen vorig jaar al dat het rendement onder druk kwam te staan. Bijvoorbeeld de stijgende mestafzetkosten en een stijgende rente. Dan komt er een moment dat je over je toekomst na gaat denken.
De keus om dan maar een boekhandel annex cadeau- en speelgoedwinkel over te nemen lijkt op z’n minst opvallend. Maar, zegt Jan: “Er zijn boeren, die kunnen niets anders. Ik ben geen alleskunner, maar ik weet van mezelf dat ik ook andere dingen beet kan pakken.”
De vorige eigenaren van De Appelboom, een echtpaar, hadden geen opvolgers. Een jaar lang functioneerde de winkel daarna als stichting. Jan: “Maar dat bleek niet wenselijk. Ze waren op zoek naar een bedrijfsleider of liever nog een echtpaar dat het net zo ging draaien als voor de overgang. We hebben een mail gestuurd en zijn het geworden. Waarom? Ik denk omdat we er de meeste feeling mee hadden en het op dezelfde manier wilden doorzetten. We kenden de vorige eigenaren. Het was een heel warme overdracht.” De affiniteit met Voorthuizen was er al. “Toen we net getrouwd waren hebben we er een tijdje gewoond. Veel mensen die we nog van de kerk kenden, komen weer langs. We hebben in de Barneveldse Krant gestaan. Ook daar komen een hoop mensen op af.”
Vijf dagen per week is De Appelboom geopend. De cadeauartikelen en speelgoed zijn voor Alinda, Jan is de man van de boeken. “Boeken zal ik meer gaan lezen. Er komen ineens mensen in de winkel die zeggen: mijn vader is jarig, welk boek moet ik geven? Het is nog een beetje de kunst om uit te zoeken wat gaat lopen. Gelukkig heb je daar de softwareprogramma’s van de uitgevers voor, die wel weten wat je in voorraad moet houden. Kinderbijbels bijvoorbeeld, daar verkopen we er elke week wel een aantal van. Christelijke boeken zijn wel de hoofdmoot, al hebben we ook nog wat kookboeken en reisgidsen. We proberen nu boeken van wat modernere schrijvers erbij te nemen. We zien wel dat die ook lopen. Maar als je een wiskundeboek voor de universiteit wil, kunnen we dat altijd bestellen.”
Bij de overgang hebben de twee begeleiding gekregen van het kantoor dat hen al jarenlang bijstaat: aaff in Barneveld. Relatiemanager Gerard Beldman hielp Jan en Alinda al met de aankoop en financiering van de boerderij in Stroe. Nu, bij de beëindiging, schakelde hij collega’s Pieter Okken (accountant) en Paul Vernig (fiscaal adviseur) in. Jan: “De begeleiding is heel goed gegaan. Zij hebben duidelijk op papier gezet wat de vergoeding is die we zouden krijgen, wat de fiscale consequenties zijn en hoe de financiële positie na het stoppen eruit komt te zien: als je doorgaat wordt het dit, als je stopt wordt het dat. Dat is heel fijn. Het is niet helemaal precies uit te rekenen, maar het geeft wel rust als het op papier staat.”
Het gezin Van den Brink blijft na het slopen van de opstallen nog even wonen aan het Malenveld in Stroe. “Daarna zien we wel, misschien verhuizen we wel naar Voorthuizen. We gaan niet achteraf wonen, want met het sporten van de kinderen is het wel makkelijker om in een dorp te wonen.”
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op met onze relatiemanagers voor een vrijblijvende kennismaking.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina