Verplichtingen zorgaanbieders vanaf 1 januari 2025 gewijzigd

Als ondernemer in de zorglandbouw heb je te maken met verschillende wet- en regelgeving, zoals de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de Wtza op een aantal belangrijke punten vanwege het invoeren van de Verzamelwet VWS 2023.

contract_tekenen

Het doel van de Wtza is onder meer het houden van toezicht op de kwaliteit van de zorg. Daarnaast vergoot de Wtza bewustwording van de kwaliteitseisen van de zorg bij de zorgaanbieders zelf. Het gaat hierbij om zorgaanbieders die zorg verlenen onder bijvoorbeeld de Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige Zorg (Wlz) en de Jeugdwet. De Wtza handhaaft haar doelen met een viertal verplichtingen:

  • meldplicht;
  • vergunningsplicht;
  • toezichtplicht; en 
  • jaarverantwoordingsplicht.   

Per 1 januari 2025 wijzigen bepaalde onderdelen van bovengenoemde verplichtingen. Voor de zorgaanbieders die medisch specialistische zorg verlenen en de grens nu 25 zorgverleners is, gaat de grens naar 50 zorgverleners (vanaf die grens is wel intern toezicht vereist). Voor de andere zorgaanbieders (zoals de meeste zorgboeren) verandert er niets ten aanzien van het interne toezicht. Hier blijft de grens van meer dan 10 zorgverleners hetzelfde en moet de instelling waar dit voor geldt intern toezicht hebben. Let op: onderaannemers worden ook meegeteld met het aantal zorgverleners die namens een instelling zorg leveren.

Uitbreiding vergunningsplicht

In de Wtza was een vergunningsplicht opgenomen voor instellingen die medisch specialistische zorg verlenen of instellingen die met meer dan tien zorgverleners zorg verlenen onder de Zvw of Wlz. 

Door de aangenomen Verzamelwet VWS 2023 vervalt het criterium ‘met meer dan tien zorgverleners’ voor de vergunningsplicht per 1 januari 2025. Dit betekent dat alle zorgaanbieders die zorg verlenen op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige Zorg (Wlz) met ingang van 1 januari 2025 onder de vergunningsplicht vallen. Het doel van deze uitbreiding is om een extra drempel op te werpen om als zorginstelling te kunnen starten. 

Er is vanaf 2025 al een vergunningsplicht vanaf 2 zorgverleners. Solistisch werkende zorgverleners (behalve als het een rechtspersoon is zoals een bv) hebben geen vergunningsplicht.

Voor bestaande zorgaanbieders is geen actieve aanmelding voor een Wtza-vergunning nodig. Volgens het nieuwe wetsvoorstel krijgen alle bestaande zorgaanbieders een vergunning van rechtswege. Dit betekent dat er geen stappen hoeven te worden ondernomen om een vergunning aan te vragen. 

Hoewel de vergunning automatisch wordt verleend, brengt dit wel enkele verplichtingen met zich mee. Het betekent dat die zorgaanbieder vanaf dat moment aan de voorwaarden moet blijven voldoen om de vergunning te behouden. Bovendien kan het ook leiden tot extra administratieve lasten, omdat je als vergunninghouder bepaalde verplichtingen hebt, zoals het tijdig indienen van een jaarverantwoording. Houd er dus rekening mee dat, zodra de vergunning verleend is, deze ook weer kan worden ingetrokken als je niet voldoet aan de vergunning-voorwaarden.

Wijziging intern toezicht?

Alle instellingen die moeten beschikken over een toelatingsvergunning, moeten ook beschikken over een interne toezichthouder, tenzij ze van die verplichting zijn uitgezonderd. Er geldt een uitzondering voor een instelling die zorg verleent met tien of minder zorgverleners. 

Voor het moeten aanstellen van intern toezicht staat de vrijstelling voor instellingen die zorg aanbieden met minder dan tien zorgverleners nog steeds in de Wtza.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en te zorgen voor inzicht. Neem voor meer informatie of advies over de gewijzigde regelgeving voor zorglandbouwers contact op met onze relatiemanagers.

Wil je meer weten over de verplichting van zorgaanbieders? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Urban Luijkx

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina