Hoe ga je om met de bedrijfscontinuïteit van je varkenshouderij op (middel)lange termijn?

Er zijn heel wat zaken die je goed moet regelen om de bedrijfscontinuïteit van je varkenshouderij te waarborgen. In de eerdere artikelen in deze serie hebben we gekeken naar wat je persoonlijk allemaal moet regelen en naar de maatregelen voor de korte termijn. In dit artikel kijken we naar de bedrijfscontinuïteit op de (middel)lange termijn. Hierna volgt nog één artikel met het thema Levenstestament.

Services
Biggetjes

Personeel 

Goed personeel is belangrijk voor het succes van een bedrijf. Het verhoogt de productiviteit en zorgt dat er continu verbeteringen plaatsvinden. Het houden van goed personeel is een belangrijk pijler voor succes. Daarvoor zijn goede arbeidsvoorwaarden van belang, maar zeker zo belangrijk is de wijze waarop je communiceert en samenwerkt. Waardering tonen en investeren in de persoonlijk ontwikkeling van medewerkers zijn belangrijk om ze te motiveren en te behouden. 

Contractuele afspraken 

In een varkensbedrijf werk je met veel partners samen. Een duurzame samenwerking is van belang, dat zit niet alleen in de persoonlijke sfeer. Het goed vastleggen van afspraken kan ook zekerheid geven. Hierbij denk je misschien direct aan arbeidsovereenkomsten en algemene voorwaarden. Maar ook overeenkomsten met zzp’ers of de afspraken over het gebruiken van grond kunnen van belang zijn om voor de middellange termijn meer zekerheid te bieden. In een goede samenwerking zijn contracten misschien niet nodig, maar zaken duidelijk vastleggen als de samenwerking goed is levert veel voordelen op. Pas als er onduidelijkheden of onenigheid is, blijken contracten zinvol. 

Overnamekompas 

Voor veel varkenshouders is een succesvolle overdracht van het familiebedrijf het ultieme doel na een lang werkzaam leven. Als dit ook jouw doel is, dan heb je vast al wel eens gehoord van het Overnamekompas. Het Overnamekompas is vooral bedoeld voor gezinnen, waarbij de ouder(s) al enkele jaren met hun opvolger(s) samenwerken en het de bedoeling is om deze samenwerking nog enkele jaren voort te zetten, voordat het bedrijf daadwerkelijk wordt overgedragen. In deze periode worden veel dingen als vanzelfsprekend aangenomen, maar of dat iets vanzelfsprekend is, verschilt vaak tussen ouders en opvolger. Goed communiceren is in deze periode goud waard. 

Succesvolle bedrijfsoverdracht

Voor een succesvolle bedrijfsoverdracht is een duidelijke voorbereiding van belang. Dit begint met het vastleggen van doelen en afspraken tussen overdrager(s), opvolger(s) en gezinsleden. aaff brengt de wensen, eisen en aandachtspunten in kaart en managen verwachtingen. Vervolgens analyseren we de behoeften van het bedrijf, zoals financiële, fiscale en juridische gevolgen en de vaardigheden van de opvolger(s). Ook arbeidsinzet, subsidies en wet- en regelgeving spelen een rol. Met een helder rapport bepalen we hoe de overdracht uitgevoerd kan worden en welke zaken je nog moet regelen. De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een fiscale regeling die de overdracht van familiebedrijven vergemakkelijkt door een (gedeeltelijke) vrijstelling van schenk- en erfbelasting. Om in aanmerking te komen voor de BOR, moet de onderneming voldoen aan specifieke voorwaarden.

Je bedrijf staken of verkopen

Er zijn ook veel agrarische ondernemers, waaronder varkenshouders, die geen kinderen hebben die het bedrijf willen voortzetten. Dan is het overdragen van je bedrijf aan een externe partij een optie. Bijvoorbeeld door een samenwerking aan te gaan met een jonge agrarische ondernemer, waarbij beide partijen profiteren van elkaars expertise en middelen. Belangrijke voorwaarden voor een succesvolle samenwerking zijn onder andere elkaar goed leren kennen, het opstellen van duidelijke afspraken en het creëren van een win-winsituatie voor beide partijen.

Als je geen opvolger voor je bedrijf hebt en je de bedrijfsactiviteiten van je varkenshouderij wilt beëindigen, dan is staking of bedrijfsbeëindiging vaak de enige optie. Een goede voorbereiding is ook hierbij cruciaal, waarbij de wijze van beëindiging, het momentum en de periode erna centraal staan. Zo is het van belang om goed te kijken naar je personeel. Welke arbeidsovereenkomsten zijn er, hoe hoog is een eventuele transitievergoeding en hoe pak je de communicatie met je werknemers aan? Als je eigen grond, gebouwen en machines hebt, speelt de verkoop of wellicht de verhuur hiervan een belangrijke rol.

Financiële planning

Gedurende je ondernemersleven variëren de financiële wensen en verplichtingen flink. Varkenshouderijen vormen hierop zeker geen uitzondering. Op zich is dit een boeiend en enerverend gebied, zolang je er goed op bent voorbereid. Een financiële planning geeft inzicht in je huidige en toekomstige inkomen en vermogen en laat zien in hoeverre je (ondernemers)doelen en wensen haalbaar zijn én hoe je ze kunt realiseren. De belangrijkste momenten voor je financiële planning zijn relatie, wonen, kinderen, ondernemen, bedrijfsoverdracht, overlijden en pensioen. We helpen je graag om alles op de juiste wijze in kaart te brengen en te regelen.

En wat nog meer?

Om de bedrijfscontinuïteit van je varkenshouderij op de (middel)lange termijn te waarborgen, zijn er natuurlijk nog meer zaken die goed geregeld moeten worden. We helpen je graag met het ontwikkelen en implementeren van een gedegen bedrijfscontinuïteitsplan voor jouw varkenshouderij. Er verschijnt binnenkort nog één artikel in deze serie. 

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. We helpen je graag met het ontwikkelen en implementeren van een gedegen bedrijfscontinuïteitsplan voor jouw varkenshouderij. Wil je meer informatie, neem dan contact op met onze senior bedrijfsadviseur.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina