Het kabinet wil het verlaagde btw-tarief van 9% voor logies en culturele goederen en diensten verhogen naar 21%. De maatregel, die naar verwachting per 2026 ingaat, heeft grote gevolgen voor de horeca- en hotelsector.
De btw-verhoging voor logies zal een aanzienlijke impact hebben. Het tarief stijgt van 9% naar 21%, waardoor de kosten voor hotel- en pensionovernachtingen, vakantieparken en shortstay in appartementen en woonunits voor jouw gasten flink toenemen. Gasten, toeristen en seizoensarbeiders gaan meer betalen voor hun (kortstondige) verblijf.
Kampeerterreinen blijven uitgezonderd van de btw-verhoging en behouden het lage tarief van 9%. Dit lijkt een voordeel voor campings ten opzichte van hotels en pensions, die over hun ontvangsten 21% btw moeten rekenen. Deze schijnbare eenvoud leidt echter tot afbakeningsproblemen: wat wordt precies als kamperen beschouwd en wat niet?
Het verschil tussen een kampeerplaats en een hotelkamer is duidelijk, maar wat gebeurt er met een volledig ingerichte tent op een glamping? Of een stacaravan op een camping? Deze accommodaties liggen op het grensgebied tussen kamperen en logies, waardoor het onduidelijk is welk btw-tarief geldt. Als het campingterrein het onderscheidende criterium is, hoe zit het dan met chalets op hetzelfde terrein? Dit roept met name vragen op over het onderscheid tussen campings en vakantieparken, vooral gezien de overlap in faciliteiten.
Tot nu toe was dit geen probleem, omdat logies en kamperen altijd onder hetzelfde verlaagde tarief vielen. Maar als post b-11 in de tabel, die logies dekt, wordt geschrapt, kan dit leiden tot juridische complicaties. Exploitanten van logies die nu onder post b-11 vallen, kunnen zich beroepen op het neutraliteitsbeginsel, dat stelt dat vergelijkbare prestaties gelijk moeten worden belast.
In het hoofdlijnenakkoord lijkt het schrappen van post b-11 eenvoudig, terwijl post b-10 voor kamperen blijft bestaan. Maar: de praktijk kan complexer zijn, met problemen voor ondernemers en de handhaving van de wet. Ook restaurants, bars en conferentiezalen in hotels zullen de gevolgen voelen. Hogere verblijfskosten kunnen ervoor zorgen dat gasten minder uitgeven aan eten en drinken, wat jouw omzet onder druk zet. Deze plannen moeten nog in wetgeving worden omgezet. Wellicht komt er dan meer duidelijkheid.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over de gevolgen van de btw-verhoging voor jouw horecabedrijf? Neem dan contact op met onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina