Kocht of verkocht je bv een belang van minstens 5% in een kapitaalvennootschap, zoals een bv? Dan is sprake van een zogenoemde deelneming. Houd er rekening mee dat kosten die een rechtstreeks oorzakelijk verband hebben met de aan- of verkoop van een deelneming niet ten laste komen van de fiscale winst.
Het gaat hierbij bijvoorbeeld om advies- en bemiddelingskosten en de kosten van eigen directie en werknemers die werkzaamheden hebben verricht in het aan- of verkoopproces.
In december 2018 en december 2023 gaf de Hoge Raad in twee uitspraken nadere invulling aan de aftrekbeperking van aan- en verkoopkosten van een deelneming. Centraal hierbij staat het criterium dat deze kosten niet aftrekbaar zijn als zij een ‘rechtstreeks oorzakelijk verband’ hebben met de aan- of verkoop van een deelneming. Dit is het geval bij kosten die objectief gezien ‘nuttig’ of ‘nodig’ zijn om tot die verwerving of vervreemding te komen. Daarbij is van belang dat de kosten niet zouden zijn gemaakt zonder de verwerving of vervreemding van de deelneming.
Een Kennisgroep van de Belastingdienst publiceerde naar aanleiding van deze uitspraken een kennisdocument over de behandeling van aan- en verkoopkosten van een deelneming. Hier zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.
Dit is het zogenoemde allocatievraagstuk: eerst moet onderzocht worden aan welke groepsvennootschap de aan- en verkoopkosten toebehoren. Dat is namelijk de vennootschap die deze kosten moet dragen en waar eventueel de aftrekbeperking wordt toegepast.
De Kennisgroep geeft van diverse soorten aan- en verkoopkosten aan of die volgens de Belastingdienst wel of niet onder de aftrekbeperking vallen. Kosten die wel onder de aftrekbeperking vallen:
De volgende voorbeelden vallen volgens de Kennisgroep niet onder de aftrekbeperking:
De volgende kostensoorten kunnen volgens de Kennisgroep onder de aftrekbeperking vallen, maar zijn voor discussie vatbaar:
Tot slot wijst de Kennisgroep op de bewijslast van de belastingplichtige: als je deze kosten ten laste van je fiscale winst wilt brengen, moet je aannemelijk maken dat deze kosten juist gealloceerd zijn en voldoen aan de criteria om fiscaal in aftrek te kunnen worden gebracht.
In de praktijk is het onderscheid tussen verschillende soorten kosten lang niet altijd duidelijk. Bovendien zijn ondernemingen zich er vaak onvoldoende van bewust dat de (vaak hoge) kosten in verband met aan- of verkoop van een deelneming niet aftrekbaar zijn. Houd hier dus rekening mee als je een aan- of verkooptraject start.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over de fiscale behandeling van aan- en verkoopkosten van een deelneming? Voorkom verrassingen achteraf en laat je adviseren door een van onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina