IMKE: nieuwe investeringssubsidie voor maakindustrie

Ben je actief in de maakindustrie en wil je bijdragen aan de transitie naar een klimaatneutrale economie? Er is een nieuwe investeringssubsidie: IMKE. Doel? Het stimuleren van investeringen in productielijnen voor het produceren van (essentiële onderdelen van) elektrolysers, batterijen en zonnepanelen. 

klimaatneutrale economie

Expert

Joost Simkens

Senior consultant innovatie Epiic

Portretfoto van Joost Simkens

IMKE subsidie

Het ministerie van Economische Zaken heeft een nieuwe investeringssubsidie geïntroduceerd die de maakindustrie een forse impuls moet geven richting een klimaatneutrale economie. Deze Investeringssubsidie Maakindustrie Klimaatneutrale Economie (IMKE) gaat open van 1 oktober 2024 tot en met 31 januari 2025. Het doel is om nieuwe maakcapaciteit te creëren op het gebied van batterijtechnologie, elektrolysetechnologie en PV technologie. Als je nieuwe machines ontwikkelt of aanschaft die bijdragen aan deze transitie, kun je vanaf de tweede helft van 2024 een financiële bijdrage verwachten. 

Voorbeelden investeringen IMKE

  • Je investeert in het opzetten van een productielijn van lithium-ion-, natrium-ion-, redox-flow- of solid-statebatterijen. Ook investeringen in essentiële onderdelen voor deze batterijen, zoals anodes, coatings, elektrolytmaterialen of kathodes komen in aanmerking voor subsidie. 
  • Je investeert in het opzetten van een lijn voor de productie of terugwinning van kritieke grondstoffen die nodig zijn voor het vervaardigen van batterijen.
  • Je investeert in de productie van essentiële onderdelen voor elektrolyse-installaties, zoals anodes, bipolaire platen, diafragma’s, drukregulatoren, kathodes, waterstofopslag , waterstofcompressors, waterstofdetectie- of waterstofzuiveringssystemen.
  • Je investeert in de productie van gebouwgeïntegreerde of voertuiggeïntegreerde zonnepanelen op basis van hetrojunction- of perovskiettechnologie. Ook investeringen  in de productie van circulaire, lichtgewicht, flexibele of PFAS-vrije zonnepanelen of essentiële onderdelen hiervoor komen in aanmerking voor subsidie.

Hoogte subsidie

Via de IMKE ontvang je 15% tot 40% subsidie op je investering en de investeringskosten. 

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over deze investeringssteun? De experts van Epiic (dochteronderneming van aaff) adviseren je graag over de mogelijkheden van de IMKE of eventuele andere subsidies. Neem contact op met onze consultant innovatie bij Epiic.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina