Chauffeurs die hele dagen onderweg zijn, ontvangen vaak een onbelaste verblijfskostenvergoeding op grond van de cao Beroepsgoederenvervoer. Soms kun je een onbelaste vergoeding ook toekennen als deze cao niet op je bedrijf van toepassing is. Waar moet je op letten?
De cao ‘Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen’ maakt het mogelijk om vrijgestelde verblijfskostenvergoedingen te verstrekken. Deze vergoedingen zijn bedoeld ter compensatie van de kosten die een chauffeur onderweg maakt. Denk aan de kosten van maaltijden, overige consumpties en sanitaire voorzieningen. De hoogte van deze verblijfskostenvergoedingen zijn vastgelegd in de artikelen 40 en 41 van de cao.
De Belastingdienst is van oordeel dat je de verblijfskostenvergoedingen uit de cao onbelast kunt vergoeden tot en met 31 december 2025. Het is goed mogelijk dat deze datum wordt verlengd.
Is de cao niet van toepassing op je bedrijf? Het is onze ervaring dat de Belastingdienst – onder voorwaarden – soms akkoord gaat met het verstrekken van onbelaste vergoedingen aan chauffeurs die niet onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen. In dat geval moet je voor je chauffeurs rittenoverzichten en tijdverantwoordingsstaten kunnen overleggen. Hieruit moet blijken dat je chauffeurs in vergelijkbare omstandigheden werkzaam zijn als de chauffeurs waarop deze cao wel van toepassing is. Als je hiervoor goedkeuring ontvangt, dan kun je onbelaste vergoedingen geven zonder dat je medewerkers bonnetjes moeten overleggen. Dit maakt het administratief makkelijker.
aaff helpt je graag verder! Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heb je chauffeurs in dienst waarop de cao Beroepsgoederenvervoer niet van toepassing is? Dan gaan wij graag de mogelijkheden van een dergelijke goedkeuring na voor jouw bedrijf.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws