Uitbreiding waarschuwingsplicht aannemer

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is per 1 januari 2024 ingegaan. Een belangrijke wijziging is de uitbreiding van de waarschuwingsplicht voor bouwwerken. Wat houdt deze waarschuwingsplicht in en wat zijn de gevolgen voor jou als uitvoerder in de bouw?

Services
Vrouwelijk aannemer op bouwplaats

Wetgeving tot 2024

De waarschuwingsplicht was al van toepassing in de bouw. Kort samengevat hield dit in dat je als aannemer bij het aangaan of uitvoeren van de overeenkomst verplicht was je opdrachtgever te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht die je kende of redelijkerwijs behoorde te kennen. Ook moest je waarschuwen bij onjuistheden in documenten die van de opdrachtgever afkomstig zijn, zoals bestekken, tekeningen, berekeningen of uitvoeringsvoorschriften.

De achterliggende gedachte hierbij was dat de opdrachtgever door deze waarschuwingsplicht op tijd kon ‘bijsturen’ door maatregelen te nemen tegen schadelijke gevolgen. In de praktijk hing dit af van de feiten in een concreet geval. Daarbij werd er onder andere gekeken naar jouw deskundigheid als aannemer.

Uitbreiding waarschuwingsplicht onder de Wkb

Met de wijzigingen van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) stelt de wetgever strengere eisen aan de waarschuwingsplicht bij de bouw van bouwwerken. Dit betekent dat je als aannemer aan deze verplichting voldoet onder de volgende (aanvullende) voorwaarden:

  • De waarschuwing moet schriftelijk zijn. Dit kan ook via e-mail of WhatsApp.
  • De waarschuwing moet eenduidig en ondubbelzinnig zijn. Dit betekent dat je de waarschuwing zo moet schrijven dat er geen misverstand kan bestaan over de uitleg.
  • Je moet aangeven wat de gevolgen zijn voor een deugdelijke nakoming van de overeenkomst. Denk hierbij aan schade aan het bouwwerk of eventuele meerkosten als de opdrachtgever niets met de waarschuwing doet.

Afwijking voor consumenten en overgangsrecht

De waarschuwingsplicht krijgt per 1 januari 2024 directe werking. Dit betekent dat je ook voor lopende aannemingsovereenkomsten van vóór deze datum te maken krijgt met deze nieuwe wetgeving. Verder is de aanscherping van de waarschuwingsplicht dwingend bij opdrachten voor consumenten. Bij zakelijke opdrachtgevers kun je wel van deze strengere waarschuwingsplicht afwijken. Dit moet je dan wel vastleggen in de aannemingsovereenkomst met die opdrachtgever.

Meer weten?

aaff staat voor je klaar. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Ons team Bouw & Infra helpt je graag verder. Wil je advies over de toepassing van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen? Neem contact op met onze juristen!

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws