Staak je je onderneming en ontvang je daarna nog baten die zijn terug te voeren op de onderneming? Dan moet je deze als inkomen verantwoorden in je aangifte inkomstenbelasting. Zulke ontvangsten na staking blijven dus niet buiten de belastingheffing.
Zo oordeelde het gerechtshof Den Haag onlangs dat de rentevergoeding over een terugvordering van een onverschuldigde betaling op basis van de Retributieverordening Bestrijding Ziekte van Aujeszky als nagekomen bedrijfsbate moet worden aangemerkt.
Het gaat in deze zaak om een varkenshouder die in 1998 zijn bedrijf stopte. Hij had, als lid van de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders, in het verleden deelgenomen aan de procedure tegen de Retributieverordening Bestrijding Ziekte van Aujeszky. Op basis van die verordening moesten varkenshouders tussen 1993 en 1998 heffingen betalen voor het inenten van hun dieren. In 1998 werd deze verordening onverbindend verklaard en in 2009 bepaalde de rechtbank dat de heffing onterecht was geweest. Daarom kreeg de ex-varkenshouder een bedrag als onverschuldigde betaling terug van de overheid. De Nederlandse Vakbond van Varkenshouders procedeerde daarna verder over een rentevergoeding over dit bedrag. Uiteindelijk ontving de varkenshouder in 2016 nog een aanvullende betaling als rentevergoeding.
De Belastingdienst vond dat de rentevergoeding die de ex-varkenshouder had ontvangen, belast is als nagekomen bedrijfsbate. Hij had dit in zijn aangifte inkomstenbelasting 2016 moeten aangeven. De ex-varkenshouder vond echter dat het recht op rentevergoeding pas was ontstaan nadat hij zijn onderneming had gestaakt. Daarom zou de vergoeding niet belast mogen zijn.
Het gerechtshof Den Haag oordeelt dat het recht op terugvordering is ontstaan in de periode dat de ex-varkenshouder de betalingen heeft gedaan, dus tussen 1993 en 1998. In die periode was de ex-varkenshouder nog ondernemer.
Bij het staken van de onderneming gaan normaal gesproken alle activa over naar het privévermogen. Er geldt echter een uitzondering voor onzekerheden rond de afwikkeling van een activum die nog uit de ondernemingssfeer stammen. In deze zaak was dat het geval, omdat de procedure op het moment van de staking nog niet was afgerond. Daarom blijven het terugontvangen bedrag en de aanvullende rentevergoeding voor de belasting gelden als ondernemingsvermogen totdat de kwestie helemaal is afgewikkeld.
Uit deze uitspraak blijkt duidelijk dat een vordering van een ondernemer ook lange tijd na het staken van de onderneming alsnog als ondernemingswinst in de belastingheffing kan worden betrokken. Kort samengevat: als je na het staken van je onderneming nog baten ontvangt die hun oorsprong hebben in je onderneming, moet je deze als inkomen verantwoorden in je aangifte inkomstenbelasting. Nagekomen bedrijfslasten mogen dan ook alsnog in aftrek worden gebracht.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over de verantwoording van nagekomen bedrijfsbaten in je aangifte inkomstenbelasting? Neem contact op met onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina