Risicomanagement in de tuinbouw en akkerbouw

De tuinbouw en akkerbouw hebben veel last van omstandigheden, zoals de energieprijzen en extremer weer. Daarom is het zeker in deze sectoren verstandig om de risico’s zo goed mogelijk af te dekken.

Noodopvolgingsplan op laptop

Expert

René Boots

Senior agrarisch bedrijfsadviseur

Portretfoto van René Boots

Risicomanagement

Risicomanagement is simpel gezegd het proces om risico’s zo te beheersen dat er meer zekerheid is dat een onderneming haar doelen kan halen. Een risico is een onzekere gebeurtenis en kan zowel een bedreiging als een kans zijn. Hoe bereid ben jij als ondernemer om een risico te nemen? Hoe meer rendement je wilt behalen, hoe meer risico je vaak moet nemen. Natuurlijk bepaal je dit zelf. Sla echter niet door in risicobeheersing, maar zoek de balans tussen waarde creëren, waarde beschermen, principes en regels. Een handig hulpmiddel hiervoor is een risicomatrix.

Je kunt er ook voor kiezen om risico’s te spreiden. Bijvoorbeeld door een andere activiteit aan je onderneming toe te voegen of door gewassen met een hoog risico niet meer te telen.

Calamiteiten: wat nu?

Een calamiteit is een grote ramp of onverwachte gebeurtenis die ernstige (vermogens)schade kan veroorzaken. Naast bekende calamiteiten zoals hagel, storm of overstromingen, zijn er ook andere calamiteiten, zoals uitval van sleutelpersonen en leveranciers of als je bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Een langdurige onderbreking van het bedrijfsproces betekent vaak een groot omzetverlies en heeft een forse impact op de winst.

Zo voorkom je grote gevolgen van calamiteiten:

  • Zorg voor een goed noodplan: dat geeft rust en structuur en je bent snel weer in bedrijf.
  • Stel een crisisteam op.
  • Neem geen overhaaste beslissingen.

De ervaring leert dat driekwart van de Nederlandse bedrijven niet zeker weet of ze hun activiteiten kunnen hervatten na een calamiteit. Een gemiddeld glastuinbouwbedrijf heeft zeven dagen aan cashflow uit exploitatie om zelfstandig een stilstand op te vangen. Ruim zeventig procent van de ondernemers heeft geen noodopvolgingsplan en de helft van de getroffen ondernemers gaat na een grote schade binnen twee jaar alsnog failliet.

Noodopvolgingsplan

Een noodopvolgingsplan zorgt ervoor dat je vooraf goed over zaken nadenkt, zowel zakelijk als privé. Het is een praktisch draaiboek waarin de volgende zaken aan bod komen:

  • Ondernemer: privé versus bedrijf.
  • Personeel.
  • Teelt.
  • Materiële schade.
  • Eventueel aan te vullen met actuele zaken, zoals energiekosten en rente.

Door een noodopvolgingsplan op te stellen, zet je deze zaken gebundeld, kort en overzichtelijk op papier. Hierdoor kunnen ook anderen toegang krijgen tot informatie die normaal gesproken vooral in je hoofd zit. Zorg wel voor regelmatige updates.

Continu inzicht

Om continu inzicht te hebben in hoe je bedrijf ervoor staat, heeft aaff de Strategische Risicoscan ontwikkeld. Dit is een periodieke controle van het bedrijf op alle aspecten van de bedrijfsvoering. Hiermee kun je wendbaar inspelen op risico’s en kansen voor je onderneming.

Ondernemers zijn vaak te weinig voorbereid op de gevolgen van een mogelijke insolventie. Het is daarom slim om deze risico’s nu al in kaart te brengen en niet te wachten op een calamiteit of crisissituatie. Met de Strategische Risicoscan krijg je beter inzicht in de risico’s van je bedrijf op fiscaal, juridisch en financieel gebied. Ook ben je voorbereid op de mogelijke gevolgen van insolventie, is de continuïteit van je onderneming beter gewaarborgd en kun je overwegen om de belangrijkste risico’s af te dekken.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je weten hoe goed jouw bedrijf bestand is tegen bepaalde risico’s? Of gebruikmaken van de Strategische Risicoscan? Neem contact op met onze bedrijfsadviseurs tuinbouw.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina