Eindheffingsloon aanwijzen: zo werkt dat

Om gebruik te kunnen maken van een gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling (WKR), moet de werkgever de betreffende vergoeding of verstrekking als eindheffingsloon aanwijzen. De voorwaarden hiervoor zijn verscherpt.

Wijzigingen eindheffingsloon nakijken

Expert

Bart Leusink

Manager Vaktechniek Innovatie en Support

Portretfoto van Bart Leusink

Vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling

De staatssecretaris van Financiën geeft in een besluit van 21 juni 2022 aan dat de Belastingdienst tijdens het kalenderjaar uitgaat van een aanwijzing als eindheffingsbestanddeel als:

  •  een vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling tot het loon behoort, en
  • de werkgever deze niet tot het individuele loon van een werknemer heeft gerekend.

Daarnaast gaat de Belastingdienst uit van zo’n aanwijzing als aan de voorwaarden en grensbedragen voor een gerichte vrijstelling is voldaan. Er zijn twee situaties waarin de Belastingdienst een loonbestanddeel niet als aangewezen beschouwt:

  • als de Belastingdienst denkt dat de werkgever de vergoeding of verstrekking ten onrechte niet tot het individuele loon van de werknemer heeft gerekend, of
  • als er niet wordt voldaan aan de gebruikelijkheidstoets.

Definitieve keuze eindheffingsloon

Wanneer moet je kiezen of je een vergoeding of verstrekking als eindheffingsloon aanwijst? In principe op het moment van vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. De keuze is dan definitief, dus je kunt vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen niet met terugwerkende kracht (alsnog) aanwijzen als eindheffingsloon.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer informatie of advies over het toepassen van de werkkostenregeling? Onze experts van Salaris en personeelsdiensten helpen je graag!

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws