Duurzaam en circulair: het staat bij ieder bedrijf hoog op de agenda. Er zijn bedrijven die al volledig circulair werken, zoals dakpanspecialist en aaff-klant Luijtgaarden. “Wij maken ons sterk voor een wereld waarin werken zonder afval en zonder uitval centraal staat. Zo hebben we voor iedere gebruikte dakpan een nieuwe bestemming en zetten we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk.”
Luijtgaarden bestaat inmiddels 108 jaar en is nu in eigendom van de derde generatie. De laatste jaren transformeerde de leverancier van nieuwe en gebruikte dakpannen naar een volledig circulair en duurzaam bedrijf. Dat heeft twee belangrijke pijlers, vertelt directeur Gert-Jan de Gier van Luijtgaarden. “We werken zonder uitval en zonder afval. Zonder uitval heeft betrekking op het sociale aspect. Zo zetten we voor het sorteren van gebruikte dakpannen mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij werken onder toeziend oog van een mentor met veel ervaring. Zo geven wij invulling aan sociale duurzaamheid.”
Daarnaast voorkomt het bedrijf dat er dakpannen naar de afvalverwerking gaan. Luijtgaarden levert zowel nieuwe als gebruikte dakpannen en ontwikkelde hiervoor een inruilconcept. De Gier: “Je kunt bij ons dus je huidige dak inruilen. Dit doen we voor zowel particulieren als grootzakelijke opdrachtgevers, zoals woningcorporaties. Zeker voor hen is het interessant: zij moeten voldoen aan steeds strengere duurzaamheidseisen.”
Hoe werkt dat dan in de praktijk? De bestaande dakpannen worden van het dak gehaald. Maar weggooien is zonde, want keramische dakpannen hebben een levensduur van minimaal 150 jaar. Vervolgens worden de dakpannen gesorteerd. Zo’n 65 tot 70 procent is geschikt om opnieuw te gebruiken. Voor de overige 30 tot 35 procent wordt een andere toepassing gezocht. De Gier: “Dakpannen waarvan bijvoorbeeld een stukje is afgebroken, verwerken wij in schanskorven. Daarvan maken we ecologische wanden. Zowel keramische als betonnen dakpannen zijn een voedingsbodem voor plantjes. Hiervoor werken we samen met een ecoloog. Afhankelijk van het soort planten dat erop groeit, trekt dat insecten en vogels aan, zoals bijvoorbeeld mussen of zwaluwen. Zo geven we een enorme boost aan flora en fauna. Andere dakpannen worden gebruikt als oeverbescherming bij rivieren. En als we er echt niets meer mee kunnen, maken we er gravel van voor tennisbanen. Van keramische dakpannen houden we dus geen afval over. Een betonnen dakpan is echt wel op na een jaar of vijfendertig, die leveren we aan de betonindustrie als vervanging voor grind.”
Om dit hele proces goed in te richten, ontwikkelde Luijtgaarden verschillende concepten. “Het liefst gaan wij in een vroeg stadium met een opdrachtgever om tafel. Dan kunnen we bespreken hoe het dak het best vervangen kan worden. Aan gebruikte dakpannen wordt niet vaak gedacht. Partijen die dakpannen bij ons inruilen, krijgen hier een certificaat bij, zodat ze precies weten wat er met hun pannen is gebeurd. Op de dakpannen die we terugleveren, geven we volledige garantie. Zo stoten we aanzienlijk minder CO2 uit dan bij gebruik van nieuwe pannen. We produceren immers niet en al ons transport gebeurt met elektrische voertuigen.”
Luijtgaarden is al jaren klant bij aaff. “aaff is onze huisaccountant. Zij controleren de jaarrekening en adviseren ons op fiscaal en juridisch gebied. Ook sparren we met relatiemanagement om haakjes te vinden bij andere bedrijven. Daar zijn we heel content over.”
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op met onze specialisten voor een vrijblijvende kennismaking.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina