Belang testament bij een samengesteld gezin

Steeds vaker is er sprake van een samengesteld gezin. Ouders gaan opnieuw samenwonen of trouwen en vormen een nieuw gezin met hun kinderen. In een testament kun je zelf bepalen wie de erfgenamen zijn bij je overlijden.

Services
Testament

Expert

Robin Janssen

Estate planner en jurist personen- en familierecht

Portretfoto van Robin Janssen

Het belang van een testament

Stilstaan bij ons overlijden is iets waar we liever niet over nadenken. Toch is het van groot belang na te denken over de situatie waar je nabestaanden mee te maken krijgen als je overleden bent. Ook voor partners (gehuwd of samenwonend) in een samengesteld gezin is het belangrijk om hierbij stil te staan. Welke gevolgen heeft het overlijden voor de achtergebleven partner en de (stief-) kinderen? In een testament kun je regelingen treffen, om de nieuwe partner en de (stief-)kinderen verzorgd achter te laten. Misschien is er tijdens de vorige relatie al een testament opgesteld, maar is daar na de echtscheiding of relatiebreuk geen aandacht meer aan besteed. Belangrijk is dan om dat eerder opgemaakte testament te controleren en aan te passen aan de nieuwe situatie.

Aandachtspunten opstellen testament bij nieuwe gezinssituatie

Afhankelijk van de nieuwe gezinssituatie is het belangrijk een aantal zaken testamentair vast te leggen. Een aantal voorbeelden.

  • Je woont samen en heeft beide kinderen uit een vorige relatie. De woning staat op naam van één van je beiden. Een testament heb je niet opgesteld en de eigenaar van de woning komt te overlijden. De partner heeft dan geen recht om in de woning te blijven wonen, aangezien de kinderen op basis van de wet de erfgenamen zijn. Zij zijn dus eigenaar van de woning geworden. De partner moet dan de woning verlaten, samen met de eigen kinderen. Bij testament kun je regelingen treffen, waardoor de partner in de woning mag/kan blijven wonen.
  • Je woont samen en je hebt beide minderjarige kinderen uit een vorige relatie. Mocht je niets geregeld hebben en je komt te overlijden bij een noodlottig ongeval en één van je kinderen overlijdt kort na je door datzelfde ongeval, dan kan je ex-partner via je overleden kind een deel van je nalatenschap verkrijgen. Dit is geen gewenste situatie. In een testament heb je de mogelijkheid om dit te voorkomen  door een zogenoemde tweetrapsmaking.
  • Je woont samen en je hebt beide minderjarige kinderen uit een vorige relatie. Wie gaat na je overlijden de nalatenschap afwikkelen? Denk aan bankzaken en de belastingaangiften? Heb je niets geregeld, dan is de kans groot dat je ex-partner als ouder en vertegenwoordiger van je minderjarige kinderen je nalatenschap moet afwikkelen. Een ongewenste situatie en niet prettig voor de nieuwe partner. Daarom is het belangrijk een executeur aan te wijzen, die namens de minderjarige kinderen de nalatenschap afwikkelt.
  • Je woont samen of bent getrouwd en je hebt beide minderjarige kinderen. Als je kinderen dan van je erven en je hebt niets geregeld, dan heeft je ex-partner als ouder en vertegenwoordiger van je minderjarige kinderen, het beheer over de erfenis die je kinderen van je ontvangen.  Het is daarom belangrijk om in het testament een bewindvoerder aan te wijzen, die de erfenis van de kinderen gaat beheren tot een door jou te bepalen leeftijd.
  • Je bent getrouwd en je hebt beide kinderen uit een vorige relatie. Nieuwe partners behandelen elkaars kinderen vaak als eigen kinderen, omdat de partners al geruime tijd met elkaar getrouwd zijn dan wel samenwonen of de kinderen al vanaf jonge leeftijd samen opvoeden. De stiefkinderen zijn bij overlijden niet automatisch erfgenaam van de nieuwe partner. Mocht dat wel de wens zijn, dan moet dat uitdrukkelijk in een testament bepaald worden door de nieuwe partner.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je weten of het in je situatie verstandig is om een testament op te stellen? Neem contact op met onze specialist.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina