Doe je geregeld zaken met andere ondernemers in het buitenland? Dan pas je in de regel het btw-nultarief toe. Je mag niet zomaar gebruikmaken van dit nultarief. Pas je de regel niet goed toe, dan komt de Belastingdienst met een naheffing en mogelijk ook (vergrijp-)boetes en belastingrente.
Je mag het nultarief toepassen als sprake is van een intracommunautaire levering (ICL). Hiervan is sprake als jij als ondernemer goederen levert aan een andere ondernemer en de goederen in het kader van de levering naar een andere lidstaat worden vervoerd. Bovendien moet jouw afnemer de verplichting hebben tot het opnemen van zijn intracommunautaire verwerving in zijn btw-aangifte.
Pas je het nultarief toe, dan is de vermelding van het buitenlands btw-nummer op de factuur en de controle van de juistheid hiervan alleen niet voldoende. Je moet aannemelijk kunnen maken dat de geleverde goederen Nederland daadwerkelijk hebben verlaten. Kun je dit niet? Dan breng je Nederlandse btw in rekening of breng je een borg in rekening ter grootte van het btw-bedrag. De borg betaal je terug als je voldoende informatie hebt dat de goederen zich bevinden in een andere lidstaat. Kijk dus kritisch naar de beschikbare informatie en controleer regelmatig in de VIES-databank of het btw-nummer van jouw afnemer in orde is.
Let op!
Haalt je buitenlandse afnemer de goederen zelf bij je op? Dat maakt het voor jou lastiger om het nultarief btw aannemelijk te maken. Neem in dat geval contact op met onze belastingadviseurs.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over internationale btw-regels? Neem contact op met onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina