Levenstestament: wanneer treedt de volmacht in werking?

Een levenstestament voorziet in de situatie dat je niet meer in staat bent om je wil te bepalen en handelingen te verrichten. Met andere woorden: als je wilsonbekwaam bent, bijvoorbeeld door ziekte (dementie, herseninfarct) of een ongeluk (coma, hersenletsel). Je bepaalt zelf wanneer de volmacht in werking treedt en wie je aanwijst om handelingen namens jou te verrichten. Zorg dat je een keuze maakt die past bij jouw situatie en wensen.

Services
Man en vrouw in gesprek over het levenstestament

Expert

Michelle van Heereveld

Estate planner en jurist personen- en familierecht

Portretfoto van Michelle van Heereveld

In je levenstestament neem je op vanaf welk moment de bevoegdheid van degene die je hebt aangewezen in werking treedt. Meestal wordt gekozen uit een van de volgende twee mogelijkheden:

Volmacht direct na ondertekening van het levenstestament 

Zodra je het levenstestament bij de notaris heeft ondertekend, treedt de bevoegdheid van de gevolmachtigde in werking. Dus ook als je op dat moment nog niet wilsonbekwaam bent. De gevolmachtigde mag hierdoor direct handelingen namens jou verrichten. Dit heeft als voordeel dat er geen twijfel kan  bestaan over het moment waarop de bevoegdheid in werking treedt; onmiddellijk. Er is geen tussenkomst van een arts vereist. Het nadeel is dat er direct gebruik - en dus ook misbruik - van de volmacht kan worden gemaakt. Ook als dit eigenlijk nog niet je bedoeling is.

Volmacht bij wilsonbekwaamheid na verklaring van een arts

Kies je voor deze mogelijkheid, dan treedt de bevoegdheid van de gevolmachtigde pas in werking als je daadwerkelijk wilsonbekwaam bent. Dit moet dan blijken uit de verklaring van een arts. Zolang er geen verklaring is van een arts inzake je wilsonbekwaamheid, kan de gevolmachtigde gegarandeerd geen gebruik of misbruik maken van de volmacht.

Aan deze mogelijkheid is ook een nadeel verbonden: een arts moet de wilsonbekwaamheid schriftelijk vaststellen. Dit kan voor vertraging zorgen. Daarnaast zijn er momenten waarop de wilsbekwaamheid twijfelachtig is. De arts kan dan mogelijk nog geen verklaring afgeven, terwijl het misschien al wenselijk is dat de gevolmachtigde handelingen kan verrichten. Bijvoorbeeld in het geval van beginnende dementie.

Kies wat bij je wensen past

Welke keuze voor je het meest geschikt is, hangt af van je wensen en persoonlijke situatie. Ook de verdere invulling van het levenstestament kan invloed hebben op je keuze. Zo kan het bijvoorbeeld van belang zijn of er maar één of meerdere gevolmachtigden worden benoemd of de gevolmachtigde alle handelingen mag verrichten of dit is beperkt en of er wel of geen toezichthouder wordt benoemd. Stuk voor stuk belangrijke vragen die je mee moet wegen.

Een levenstestament is een belangrijk document, waar veel van afhangt als jij en de mensen om je heen het nodig hebben. Laat je daarom nu goed adviseren over de invulling ervan. Zo weet je zeker dat het levenstestament op je wensen en persoonlijke situatie wordt afgestemd en voorkom je straks vervelende discussies en situaties.

Meer weten?

aaff is overal graag van betekenis. Weten welke keuze het best bij je wensen en persoonlijke situatie past? Neem vrijblijvend contact op met onze jurist personen- en familierecht.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina