Je nalatenschap voordelig overdragen met een testament

Volgens de wet krijgt de langstlevende echtgenoot alle goederen uit de nalatenschap toebedeeld en de kinderen enkel een geldvordering op de langstlevende echtgenoot (een papieren erfdeel). Afhankelijk van je situatie kan het verstandig zijn om in je testament aanvullende voorwaarden op te nemen.

Services
Twee mensen bespreken hun testament met een adviseur

Expert

Nicole van den Oever

Estate planner en jurist personen- en familierecht

Portretfoto van Nicole van den Oever

Vermogen en vruchtgebruik

De langstlevende echtgenoot mag het vermogen gebruiken en mag daar ook op interen, bijvoorbeeld om te voorzien in het levensonderhoud. De eventueel verschuldigde erfbelasting voor de kinderen wordt door de langstlevende echtgenoot voorgeschoten. De langstlevende echtgenoot heeft een vrijstelling voor de erfbelasting van € 804.698 (2025) en ieder van de kinderen heeft een vrijstelling van € 25.490 (2025).
Omdat de langstlevende echtgenoot het vermogen mag gebruiken (vruchtgebruik), wordt een gedeelte van de vordering van de kinderen toegerekend aan de langstlevende ouder. Dat deel valt dan onder de veel ruimere vrijstelling van de langstlevende echtgenoot, wat een fiscaal voordeel oplevert.

Rente is niet belast met erfbelasting

Als de langstlevende echtgenoot op het moment dat zijn of haar partner komt te overlijden over een zodanig liquide vermogen beschikt dat de erfbelasting direct kan worden voldaan, dan kan het voordelig zijn om de vorderingen van de kinderen te laten aangroeien met een rente. Deze rente wordt daadwerkelijk afgerekend op het moment dat de langstlevende echtgenoot komt te overlijden. Over deze rente is géén erfbelasting verschuldigd. Op deze manier is de langstlevende echtgenoot bij het overlijden van zijn of haar partner wat meer erfbelasting verschuldigd, maar de kinderen betalen bij het overlijden van de langstlevende ouder juist minder omdat hun vorderingen ‘gratis’ zijn aangegroeid met de (onbelaste) rente. 

Vooraf lastig inschatten

In je testament bepaal je zelf de hoogte van de rente, maar het mag maximaal 6% samengestelde rente zijn (rente over rente). Als je kiest voor 6%, dan verliest de langstlevende het recht op vruchtgebruik. Je kunt ook voor een combinatie van het vruchtgebruik en een lagere rente kiezen. Wat in je situatie het best past, is op voorhand erg lastig in te schatten. Je weet nog niet wie er als eerste komt te overlijden, wanneer dat is en hoe je vermogen op dat moment is samengesteld. 

Je mag de keuze voor de hoogte van de rente op de geldvorderingen van de kinderen uitstellen tot acht maanden na het moment dat een van je onverhoopt komt te overlijden. Die mogelijkheid moet je dan wel nu al vastleggen in je testament. Op deze manier kun je erfbelasting besparen, maar bovendien wat flexibiliteit creëren in het moment van heffing van de erfbelasting. Zo voorkom je dat de langstlevende echtgenoot in de financiële problemen komt.

Veel oude testamenten voorzien niet in een dergelijke rentebepaling óf gaan uit van een vaste rente zonder keuzemogelijkheid. Laat je daarom goed adviseren bij het opstellen of aanpassen van je testament en bij het maken van de juiste keuze als een van je komt te overlijden. 

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Aan de slag met het opstellen of aanpassen van je testament? Neem contact op met een van onze juristen personen- en familierecht. Wij helpen je graag.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina