Wie behartigt je financiële zaken als je dat zelf niet meer kunt? Als je door ouderdom, ziekte of een ongeval niet meer in staat bent om beslissingen te nemen, zal een arts vaststellen dat je wilsonbekwaam bent. Het is daarom belangrijk om in een levenstestament vast te leggen wat je wensen, financieel en medisch, zijn als jeFu onverhoopt zelf niet meer in staat bent om deze wensen zelf kenbaar te maken.
Als je wilsonbekwaam bent en je vermogen op verzoek van je kind(eren) onder bewind is gesteld door de kantonrechter, moet je bewindvoerder voor een schenking aan de (klein-)kinderen toestemming vragen. Kantonrechters geven alleen toestemming als je bewindvoerder kan aantonen dat er sprake is van een schenkingstraditie. Een schenkingstraditie wil zeggen dat je voordat je wilsonbekwaam raakte regelmatig schenkingen deed aan je (klein-)kinderen. Als die traditie niet aantoonbaar is, zal de kantonrechter geen toestemming verlenen. Je vermogen kan dan niet overgedragen worden aan je (klein-)kinderen tijdens je leven. De kantonrechter toetst enkel je belang. Besparing van (erf-)belasting door tijdens je leven je vermogen te schenken aan je (klein-)kinderen is geen geldige reden om toestemming te verlenen.
In een levenstestament kun je opnemen dat een door jou benoemde gevolmachtigde schenkingen aan je (klein-)kinderen mag doen. Mocht je wilsonbekwaam raken, wordt er geen bewind ingesteld. Je hebt immers iemand benoemd die als gevolmachtigde namens jou mag handelen. Hij of zij hoeft dan ook geen toestemming aan de kantonrechter te vragen voor de schenking(en). Op die manier zorg je ervoor dat je tijdens je leven je vermogen al gedeeltelijk overdraagt aan je (klein-)kinderen.
Je kunt in een levenstestament voorwaarden stellen aan de schenking(en). Met een uitsluitingsclausule kun je bijvoorbeeld vastleggen dat de schenking die aan je (klein-)kind wordt gedaan, privé blijft mocht hij of zij gaan scheiden. Een ander voorbeeld is een bepaling waarin je aangeeft dat de (klein-)kinderen een gelijk bedrag ontvangen, zodat zij gelijk behandeld worden.
Het is belangrijk om zelf de regie te houden, ook voor het geval je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Met een levenstestament regel je onder meer dat je vermogen beheerd wordt zoals je dat zelf wil en er hoeft geen bewind ingesteld te worden.
Niemand denkt graag na over (de gevolgen van) wilsonbekwaam raken. Juist daarom is dit een onderwerp om met je adviseur te bespreken. Leg nu de beslissingen vast die je straks wellicht niet meer kunt nemen.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over levenstestamenten? Neem contact op met onze specialist.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina