Lever jij goederen aan je klanten? Ben jij dan btw verschuldigd over je verzendkosten? Moet je over de reiskosten die je aan je klanten factureert ook btw berekenen? Mag je dan het lage btw-tarief (9%) of hoge btw-tarief (21%) toepassen? Als ondernemer kun je in de praktijk te maken krijgen met de zogeheten 'bijkomende kosten'.
Als je goederen levert of een dienst verricht, ben jij meestal degene die btw verschuldigd is. Over welk bedrag moet je btw berekenen? Je berekent het btw-bedrag over de totale vergoeding die je aan je afnemers voor je goederen of dienst in rekening brengt. Je mag tot op zekere hoogte zelf bepalen hoe hoog deze vergoeding is, zolang het bedrag dat je in rekening brengt op zakelijke gronden is vastgesteld. Het is ook mogelijk dat de tegenprestatie niet uit geld bestaat, maar uit natura (goederen of diensten). Beide vormen worden in de wet als 'vergoeding' aangeduid. Ook bijkomende kosten vallen binnen deze vergoeding, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan btw over reiskosten of verzendkosten.
Wat behoort nog meer tot de vergoeding? De vergoeding is het totale bedrag dat je aan je afnemers in rekening brengt. Dit houdt in dat ook 'bijkomende' kosten tot die vergoeding behoren. De btw-wetgeving is complex en kent veel uitzonderingen.
Enkele voorbeelden van bijkomende kosten waarover je wél btw moet berekenen:
Verleen je een korting op je prijs? Dan komt dit in mindering op de vergoeding.
Verkoop je een wasmachine (21%), dan zijn de bezorgkosten ook met 21% btw belast. Heb je een eigen kapsalon en verricht je een kappersdienst (9%) bij je klanten aan huis? Dan breng je ook 9% btw in rekening over je reiskosten. Niet alle goederen of diensten worden overigens met btw belast. Verricht je een zogenoemde vrijgestelde dienst, bijvoorbeeld bepaalde diensten in de medische sector of onderwijs? Dan breng je geen btw over aanvullende kosten in rekening.
De btw die je al dan niet in rekening brengt over je bijkomende kosten is dus afhankelijk van het tarief dat je over de verrichte dienst of geleverde goederen in rekening moet brengen.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je aan de slag met de btw over reiskosten of verzendkosten of heb je vragen over het besparen van belasting? Neem contact op met een van onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina