Specialisatie: agrarisch recht, bestuursrecht, procesrecht.
Anita is sinds 1 juli 2006 werkzaam als jurist bij aaff Juridisch. Na haar studie Agrarische Bedrijfskunde aan de HAS Den Bosch heeft zij bijna vijfeneenhalf jaar gewerkt bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie. Daarnaast volgde ze toentertijd in de avonduren haar studie Nederlands Recht aan de Tilburg University. Voordat Anita de overstap maakte naar aaff, heeft ze nog tweeëneenhalf jaar gewerkt bij een middelgroot accountantskantoor.
Anita is gespecialiseerd in agrarisch recht, waarbij haar aandachtsgebieden liggen op het terrein van pacht, mestwetgeving en het Gemeenschappelijk landbouwbeleid. Ze is een boerendochter en ‘spreekt de taal van de boer’. Ze weet dan ook als geen ander wat er allemaal kan spelen op een boerenbedrijf. Daarnaast heeft Anita zich gespecialiseerd in het bestuursrecht. Ze heeft hiertoe de specialisatieopleiding Algemeen Bestuursrecht (Grotius Academie) gevolgd.
Leg afspraken over grondgebruik schriftelijk vast en voorkom problemen.
De Wet open overheid (Woo) van 2022 bevordert transparantie van overheidsinformatie, opvolgend aan de Wob. Recentelijk werd een verzoek om Lbv-besluiten afgewezen.
Het ministerie wil de mestproductieplafonds verlagen en afroming invoeren bij overdracht van dierrechten: 30% fosfaat, 25% varkens, 15% pluimvee.
De nieuwe pachtnormen per 1 juli 2024 zijn bekend.
Er is geen wettelijke verplichting voor de pachter om bij einde pacht fosfaatrechten over te dragen aan de verpachter. Onlangs heeft de Hoge Raad een standpunt hierover ingenomen.
Tot 2026 wordt de derogatie geleidelijk afgebouwd met aangescherpte voorwaarden.