Steeds meer mensen kennen iemand die zelf (tijdelijk of langdurig) niet meer in staat is om zelfstandig verantwoorde besluiten te nemen, bijvoorbeeld in het geval van ziekenhuisopname, verblijf in het buitenland of dementie. Dit leidt vaak tot onzekerheid en frustratie binnen de familie of in de omgeving. Het is daarom goed om na te denken over je levenstestament. De inhoud hiervan kun je zelf bepalen. Aan de hand van enkele vragen zetten wij je graag aan het denken over de inhoud.
Met het opstellen van een levenstestament creëer je rust en duidelijkheid voor jezelf, maar ook voor je naasten. In een levenstestament geef je aan wie voor jou beslissingen neemt als je dit zelf niet meer kunt. Je kunt dan denken aan geld en bezittingen, maar ook aan medische en persoonlijke zaken.
De inhoud van je levenstestament kun je zelf bepalen. Een checklist kan daarbij helpen. Onderstaande vragen helpen je op weg bij het opstellen van je levenstestament en zetten je aan het denken over de inhoud.
De keuze van je vertrouwenspersoon is erg belangrijk. Wie kan deze taken het beste voor je uitvoeren? Je kunt kiezen voor een vertrouwenspersoon voor al je belangen of een persoon aanwijzen voor zakelijke belangen en een ander persoon benoemen voor je medische en persoonlijke zaken.
Het is belangrijk om op een rijtje te zetten wat je wilt dat je vertrouwenspersoon op zakelijk en persoonlijk vlak moet gaan doen. Voor welke situatie stel je het levenstestament op? Ben je langdurig afwezig of wil je iets regelen voor onvoorziene omstandigheden?
Het is gebruikelijk dat de vertrouwenspersoon verantwoording aan je aflegt over de dingen die voor je zijn gedaan. Dit is toezicht achteraf. Je kunt er ook voor zorgen dat er toezicht is tijdens de uitvoering, bijvoorbeeld bij het maken van belangrijke beslissingen, zoals de verkoop van je huis als je hier niet langer kunt blijven wonen. Je kunt bepalen dat hierover eerst deskundig advies wordt ingewonnen.
Zolang je wilsbekwaam bent, kun je je levenstestament aanpassen. Daarna kan dat niet meer, ook niet als dingen anders lopen dan je had verwacht. Iemand in je omgeving kan de rechter verzoeken om een bewindvoerder, mentor of curator te benoemen. Het is daarom goed om ook na te denken wie deze rol kan vervullen, zodat je dit kunt vastleggen in je levenstestament.
In je levenstestament kun je aangeven wie het mag inzien. Het is verstandig om in ieder geval een afschrift te delen met je gevolmachtigde(n), bank, huisarts of (medisch) specialist en, als je die benoemt hebt, de toezichthouder. Om onduidelijkheden en teleurstelling te voorkomen, is het belangrijk om mensen in je directe omgeving te informeren over je levenstestament en de regelingen die je daarin hebt opgenomen.
Nadat je een antwoord hebt gegeven op bovenstaande vragen en de inhoud van je levenstestament hebt geformuleerd, moet het levenstestament formeel worden vastgelegd bij de notaris. Op het moment van opstellen van het levenstestament moet je wilsbekwaam zijn; dit wil zeggen dat je de beslissingen die je in het levenstestament opneemt goed kunt overzien. De notaris controleert of je dat bent. Mogelijk wordt hier een arts voor ingeschakeld.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over het (levens)testament of over de verdere dienstverlening van aaff? Neem contact op met onze estate planners.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina