Ziek- en betermeldingen: voorkom boetes

Is een van je (ex-)werknemers ziek? Dan moet je hem ziekmelden bij UWV. Doe dit tijdig en voorkom een boete.

Vergaderzaal

Expert

Bart Leusink

Manager Vaktechniek Innovatie en Support

Portretfoto van Bart Leusink

Wanneer ziek en beter melden bij UWV?

In drie gevallen doe je ziek- en betermeldingen bij UWV:

  1. Ziek tijdens einde dienstverband Is je werknemer ziek en eindigt zijn dienstverband? Geef dan op de laatste werkdag van het dienstverband aan UWV door dat hij ziek is. Werd je werknemer ziek binnen vier weken nadat hij uit dienst ging? Dan valt hij onder de nawerking van de Ziektewet. Meld hem dan binnen zes weken na de eerste ziektedag ziek bij UWV.
  2. Fictieve dienstverbanden Zieke werknemers met een fictief dienstverband, zoals thuiswerkers, leerlingen, stagiairs, aannemers van werk (die niet in een eigen bedrijf werken), freelancers en provisiewerkers, hebben recht op een Ziektewet-uitkering. Meld hen binnen zes weken na de eerste ziektedag ziek bij UWV.
  3. Ziekmelding uitzendkrachten Eindigt de uitzendovereenkomst als de uitzendkracht zich ziekmeldt bij het uitzendbureau? Meld de uitzendkracht dan ziek bij UWV, binnen zes weken na de eerste ziektedag.

Is je werknemer weer beter en kan hij zijn werk volledig hervatten? Meld hem dan binnen twee dagen beter. Is de werknemer binnen de termijn van zes weken nog niet ziekgemeld en alweer beter? Dan kun je hem in één keer ziek- en beter melden. Doe deze meldingen altijd op tijd en voorkom een boete. Ziek- en beter melden doe je online via het werkgeversportaal van UWV.

Meer informatie?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over het ziek- en beter melden van je personeel of over de diensten van onze salaris en personeelsdiensten? Neem contact op met onze experts

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina