Zelf opeten van restproducten: grond voor ontslag?

Het gebeurt regelmatig dat medewerkers van horecagelegenheden (restanten van) gerechten opeten. Bijvoorbeeld omdat er met een bestelling iets is misgegaan. Wat als je dit als werkgever niet goedkeurt? Kun je iemand ontslaan omdat hij een restant heeft opgegeten? 

Services
Kok proeft eten

In Nederland mag je niet zomaar iemand ontslaan. Er moet een ‘redelijke grond’ zijn, zoals vastgelegd in de Wet werk en zekerheid (Wwz). Dit betekent dat er een goede reden moet zijn om een werknemer te ontslaan. Veelvoorkomende redenen zijn bijvoorbeeld als iemand niet goed functioneert, als er een ernstige vertrouwensbreuk is of als een werknemer verwijtbaar handelt. Het eten van een restant kan in sommige gevallen als verwijtbaar handelen worden gezien, vooral als er duidelijke regels zijn die dit verbieden. Toch betekent dit niet dat ontslag automatisch gerechtvaardigd is. De ernst van de overtreding en de situatie spelen hierbij een grote rol.

Duidelijke werkregels

Het is belangrijk dat werkgevers duidelijke regels opstellen en deze ook communiceren naar hun personeel. Bijvoorbeeld met een bedrijfsreglement waarin staat dat er zonder toestemming geen producten geconsumeerd mogen worden. Doet een werknemer dit toch? Dan kan het reden zijn voor ontslag, maar alleen als de werknemer vooraf op de hoogte gebracht is van deze regels.

Een helder beleid rondom het consumeren van restanten kan dus veel problemen voorkomen.

Maak duidelijke werkafspraken en communiceer hierover naar jouw personeel. Wat mag wel en wat mag niet, en wie mag er eventueel toestemming verlenen.

Grond voor ontslag?

Een ontslag moet proportioneel zijn. Dit betekent dat de straf in verhouding moet staan tot de overtreding. In veel gevallen is het niet redelijk om iemand direct te ontslaan zonder eerst een waarschuwing te geven. Een waarschuwing biedt de werknemer de kans om zijn gedrag te verbeteren. Alleen als een werknemer herhaaldelijk dezelfde fout maakt of als de overtreding ernstig is, kan ontslag gerechtvaardigd zijn.

Het is nog maar de vraag of ontslag een passende reactie is op het eten van een restant. In veel gevallen zal een rechter vinden dat ontslag een te zware straf is, vooral als het een eenmalige overtreding betreft of als het genuttigde voedsel een geringe waarde heeft. Daarnaast kan de context belangrijk zijn. Zo speelt ook de cultuur binnen het bedrijf een rol. Als het gebruikelijk is dat personeel restanten opeet zonder gevolgen, kan een plotseling ontslag onredelijk lijken. Werkgevers moeten consequent zijn in de handhaving van regels. Als de ene werknemer zonder problemen restanten mag consumeren, wordt het lastig om een andere werknemer voor hetzelfde gedrag te ontslaan.

Ontslag niet altijd gerechtvaardigd

Het ontslaan van een medewerker vanwege het opeten van een restant, is niet altijd eenvoudig of gerechtvaardigd. Er moet een goede reden voor zijn en vaak wordt verwacht dat de werkgever eerst een waarschuwing geeft. Duidelijke regels, goede communicatie en eerlijke behandeling van werknemers zijn cruciaal. Twijfel je of er grond is voor ontslag? Win dan juridisch advies in bij onze juristen arbeidsrecht

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Neem voor meer informatie of advies contact op met onze juristen arbeidsrecht.

Wil je meer weten over dit regelgeving rondom ontslag? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Inge Titulaer

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina