Wil je het dienstverband van een werknemer beëindigen en is je werknemer het daar niet mee eens? Dan is het verstandig om na te gaan of er een opzegverbod van toepassing is. We maken onderscheid tussen het ‘wegens-opzegverbod’ en het ‘tijdens-opzegverbod’.
Zoals de naam al zegt, mag bij het ‘wegens-opzegverbod’ een bepaalde situatie niet de aanleiding zijn voor het ontslag. De volgende situaties mogen nooit als reden gebruikt worden om een werknemer te ontslaan:
Bij het ‘tijdens-opzegverbod’ mag een werknemer juist niet ontslagen worden tijdens een bepaalde situatie. In tegenstelling tot het ‘wegens-opzegverbod’ zijn er op het ‘tijdens-opzegverbod’ wel uitzonderingen. In beginsel geldt het ‘tijdens-opzegverbod’ in de volgende situaties:
Het ‘tijdens-opzegverbod’ in bovenstaande situaties geldt niet als de werknemer schriftelijk heeft ingestemd met de beëindiging van zijn dienstverband en zijn instemming niet heeft herroepen. Ook mag de werknemer ondanks bovenstaande redenen alsnog ontslagen worden tijdens de proefperiode, vanwege een dringende reden (ontslag op staande voet) of vanwege het bereiken van de AOW- of andere pensioengerechtigde leeftijd.
Uitzonderingen bij ziekte
Ook voor het opzegverbod tijdens ziekte gelden uitzonderingen. Zo mag je een werknemer die langer dan 104 weken ziek is wel ontslaan. Alleen als er sprake is van een doorbetalingsverplichting wordt het opzegverbod met dezelfde duur verlengd. Ook mag je een zieke werknemer alsnog ontslaan als de ziekte is ontstaan nadat UWV of de kantonrechter een ontbindingsverzoek heeft ontvangen.
Uitzonderingen bij bedrijfseconomische redenen
Als er sprake is van bedrijfsbeëindiging, dan geldt het ‘tijdens-opzegverbod’ alleen voor het zwangerschaps- of bevallingsverlof. Als je bedrijf stopt met de werkzaamheden van het bedrijfsonderdeel waar de werknemer minimaal 26 weken hoofdzakelijk of uitsluitend werkzaam was, dan geldt het opzegverbod niet tijdens een zwangerschap of recente bevalling (wel voor zwangerschaps- of bevallingsverlof), de militaire dienst en (kandidaat)lidmaatschap van de OR of een OR-commissie.
Als een werkgever ondanks een van deze opzegverboden toch het dienstverband van een werknemer beëindigt, dan wordt het ontslag niet automatisch ongeldig verklaard en zal de werknemer dus zelf in actie moeten komen. De werknemer moet dan binnen twee maanden na het ontslag aan de rechter vragen de opzegging te vernietigen of te bepalen dat de werkgever een billijke vergoeding verschuldigd is.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over opzegverboden? Neem vrijblijvend contact op met onze jurist arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina