Met de fiscale regeling voor een fiets van de zaak kun je je werknemer op een makkelijke en prettige manier belonen. Je kunt bijvoorbeeld een fiets kopen of leasen en vervolgens ter beschikking stellen aan je medewerker. Je betaalt daarbij btw. Maar mag je deze ‘zomaar’ volledig aftrekken? Nee, niet zomaar. De btw-aftrek is beperkt en aan spelregels gebonden. Waar moet je op letten?
Wanneer je voor het woon-werkverkeer aan je medewerkers een fiets verstrekt (de medewerker wordt eigenaar) of ter beschikking stelt (koop of lease), dan mag je de btw volledig aftrekken. De voorwaarde is dat je met je onderneming alleen maar btw-belaste, dus niet van btw vrijgestelde, activiteiten verricht.
Daarnaast is het van belang dat:
Let op: als de fiets van je medewerker duurder is dan € 749 dan mag je maximaal € 130 aan btw aftrekken. Het meerdere mag je dus niet aftrekken.
Je situatie wordt complexer als je gebruikmaakt van een cafetariasysteem, je medewerker een eigen bijdrage betaalt of wanneer je medewerker vrije dagen inlevert. Wil je weten hoe je moet handelen als je een kostenvergoeding betaalt of als je werknemer de fiets voor privédoeleinden gebruikt? Neem contact met ons op.
aaff is graag overal van betekenis. Wij helpen je om de maximale aftrek van de btw te berekenen en daarbij slim gebruik te maken van de fietsregeling. Neem contact op met een van onze belastingadviseurs. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs voor je klaar.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws