Vijf aandachtspunten bij de verhoogde schenkvrijstelling

De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling is maximaal € 32.195 in 2025. Dit betekent dat de ontvanger van de schenking tot dat bedrag geen schenkbelasting betaalt. Naast de voorwaarden die aan de schenkingsvrijstelling zijn verbonden, moet je als ondernemer ook rekening houden met een aantal andere zaken.

Services
Rijtjeswoning

Expert

Tip 1: Bij schenking een uitsluitingsclausule opnemen

Bij een schenking kun je een uitsluitingsclausule opnemen. Met deze clausule zorg je ervoor dat alles wat je schenkt aan je kind ook van je kind blijft. De tekst van de uitsluitingsclausule moet goed geformuleerd worden in de akte. Is de tekst niet duidelijk en concreet, dan bestaat de kans dat je kind de schenking bij een echtscheiding toch moet delen. De clausule hoeft niet via een notaris te worden opgesteld, maar moet wel op het moment van schenken worden vastgelegd.

Tip 2: Gebruik de hoge vrijstelling in de aangifte schenkbelasting

Ook voor schenkingen die onder een schenkingsvrijstelling vallen, moet je aangifte schenkbelasting doen bij de Belastingdienst. In deze aangifte moet je een beroep doen op de juiste vrijstelling.

Tip 3: Doe op tijd de aangifte schenkbelasting

Zorg ervoor dat je voor 1 maart van het volgende jaar de aangifte schenkbelasting doet. Lukt dit niet? Vraag dan voor 1 maart schriftelijk uitstel aan voor het doen van de aangifte schenkbelasting. Over de uitstelperiode wordt geen belastingrente berekend.

Wil je weten wat je belastingvrij kunt schenken in 2025? Download het gratis stroomschema.

Tip 4: Bespaar erfbelasting

Schenken met een vrijstelling bespaart altijd erfbelasting. Dit levert je dus direct fiscaal voordeel op.

Tip 5: Geen 180-dagenregel bij schenking eigen woning

De verhoogde schenkvrijstelling valt niet onder de 180-dagenregel. Bij een ‘gewone’ schenking moet het geschonken bedrag worden opgeteld bij de nalatenschap en belast met erfbelasting als de schenker binnen 180 dagen na de schenking overlijdt. Bij de verhoogde schenkvrijstelling geldt dit niet.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor meer inzicht te zorgen. Wil je meer weten over schenkingen en schenkingsvrijstellingen? Neem contact op met onze estate planners.

Wil je meer weten over de schenkingsvrijstelling? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Marloes Brands

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws