Versoepeling toepassing anoniementarief

Sinds 2023 gaat de Belastingdienst soepeler om met de toepassing van het anoniementarief. Dit is het tarief dat je moet toepassen als een werknemer niet (meteen) zijn volledige of juiste persoonsgegevens aan je opgeeft. Wat houdt deze versoepeling in?

Services
Laptop en rekenmachine

Expert

Ronald van Leeuwen

Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen

Portretfoto van Ronald van Leeuwen

Wat is het anoniementarief?

Als werkgever moet je het anoniementarief toepassen als:

  • Je werknemer niet zijn volledige of juiste gegevens opgeeft en je dit wist of had kunnen weten. Denk aan naam, adres, woonplaats en burgerservicenummer (BSN).
  • Je de identiteit van je werknemer niet op de juiste wijze hebt vastgesteld en/of je het kopie identiteitsbewijs niet op een juiste manier bewaart in je administratie.
  • Je werknemer geen geldige verblijfs- of tewerkstellingsvergunning heeft.

Moet je het anoniementarief toepassen? Dan moet je 52% loonbelasting/premies volksverzekeringen op het loon inhouden, zonder rekening te houden met:

  • de loonheffingskorting;
  • het maximumpremieloon voor de premies werknemersverzekeringen;
  • het maximumbijdrageloon voor de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (Zvw).

Herstellen toegepast anoniementarief

Leverde je werknemer in de loop van het jaar alsnog de ontbrekende gegevens aan? Dan was het eerder niet mogelijk om een eerdere inhouding op basis van het anoniementarief te herstellen. Je werknemer kon de (te hoge) inhouding later wel verrekenen via zijn aangifte inkomstenbelasting. Voor jou als werkgever was het echter niet mogelijk om een bedrag aan teveel afgedragen premies werknemersverzekeringen of werkgeversheffing Zvw terug te ontvangen.

Sinds 2023 is het wél toegestaan om – na ontvangst van de volledige juiste gegevens – een eerdere inhouding op basis van het anoniementarief te herstellen. Dit herstel mag alleen plaatsvinden in het jaar waarin de werknemer alsnog de juiste gegevens heeft aangeleverd. Je herstelt een eerdere inhouding op basis van het anoniementarief door correcties van eerdere loonaangiften van dat jaar naar de Belastingdienst te verzenden.

Ontbreken van BSN

Soms komt het voor dat het ontbreken van een BSN buiten de invloedsfeer van de werknemer of werkgever ligt. Denk aan een vertraagde behandeling door de gemeente. Kun je dit aantonen? Dan hoef je vanaf dit jaar het anoniementarief niet meer toe te passen.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je weten of je in een bepaalde situatie het anoniementarief moet toepassen? Neem contact op met onze belastingadviseurs. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor je klaar.

Wil je meer weten over het anoniementarief? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Ronald van Leeuwen

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina