Vennootschap voor einde (boek)jaar liquideren? Kom tijdig in actie!

Je kunt om verschillende redenen je vennootschap willen opheffen: je bedrijf is niet meer levensvatbaar, de vennootschap is overbodig geworden of je wilt herstructureren dan wel je ondernemingsstructuur vereenvoudigen. Zorg ervoor dat je dit traject tijdig in gang zet.

Services
Kantoorpand van een vennootschap

Het besluit tot ontbinding van de vennootschap

De wijze van ontbinding en liquidatie van een vennootschap is geregeld in de wet. Om de vennootschap te kunnen liquideren, moet aan de wettelijke eisen worden voldaan. Een vennootschap moet ontbonden worden door een besluit van de algemene vergadering van de vennootschap. Er wordt een liquidatiebalans opgemaakt waaruit blijkt wat de financiële positie van de vennootschap per heden is. Als uit deze liquidatiebalans blijkt dat de vennootschap nog baten heeft, moet een vereffening plaatsvinden.

De vereffening

De vereffening houdt in dat de vennootschap haar bezittingen verkoopt, haar vorderingen int, haar schulden voldoet en het liquidatieoverschot aan de aandeelhouder(s) en eventuele andere rechthebbende(n) moet overdragen. De vereffening wordt uitgevoerd door een daartoe benoemde vereffenaar. In veel gevallen is dat het bestuur van de vennootschap, aangezien dit in de wet is geregeld en daar in de statuten van de vennootschap meestal niet van wordt afgeweken. De vereffenaar legt de financiële afwikkeling vast in een rekening en verantwoording.

Deponering, publicatie en bezwaartermijn

Het besluit tot ontbinding, de rekening en verantwoording, en de liquidatiebalans moeten worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Deze stukken liggen dan ter inzage voor iedereen. Het voornemen tot liquidatie en de terinzagelegging van de liquidatiestukken moeten worden gepubliceerd in een landelijk dagblad. Tijdens de vereffening moet je bij correspondentie namens je bedrijf aan de naam van je onderneming ‘in liquidatie’ toevoegen. Deze toevoeging wordt ook in het handelsregister ingeschreven achter de naam van de vennootschap. Na deponering van de liquidatiestukken bij de Kamer van Koophandel en het plaatsen van een advertentie in een landelijk dagblad, start een bezwaartermijn van twee maanden. Deze bezwaartermijn biedt eventuele belanghebbenden de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen de liquidatie. Als de bezwaartermijn om is, wordt een non-verzetverklaring opgevraagd bij de desbetreffende rechtbank. Uit deze verklaring blijkt of daadwerkelijk bezwaar is aangetekend.

Afwikkeling liquidatie

Als geen bezwaar is gemaakt tegen de liquidatie, kan de vennootschap uitgeschreven worden bij de Kamer van Koophandel. De liquidatie is dan een feit. In veel gevallen moet nog wel een aangifte vennootschapsbelasting worden gedaan over het jaar waarin de vennootschap is geliquideerd. Deze liquidatieprocedure neemt gemiddeld drie tot vier maanden in beslag vanaf het moment van het opmaken van de liquidatiebalans of het besluit van de algemene vergadering tot de uitschrijving bij de Kamer van Koophandel. Om de liquidatieprocedure voor het einde van het jaar af te kunnen wikkelen en er dus voor te zorgen dat er niet nog een extra jaarrekening opgesteld moet worden, is het van belang de procedure tijdig op te starten. Wordt de procedure te laat opgestart en na het eindigen van het boekjaar van de vennootschap afgewikkeld, dan moet over het gehele laatste boekjaar van de vennootschap alsnog een jaarrekening worden opgesteld.

Misvatting over turboliquidaties

Naast de hiervoor besproken ‘reguliere’ liquidatieprocedure kent de wet ook de zogenoemde ‘turboliquidatie’. De turboliquidatie is een liquidatie zonder vereffening en zonder bezwaartermijn. Om die reden neemt deze procedure veel minder tijd in beslag. Echter, de wet biedt alleen de mogelijkheid tot turboliquidatie als de vennootschap aantoonbaar geen baten meer heeft. Dit is in de praktijk eerder uitzondering dan regel. Toch wordt vaak de turboliquidatie toegepast terwijl niet voldaan wordt aan de daaraan gestelde criteria. Om dit misbruik tegen te gaan, wordt door de overheid aan maatregelen gewerkt.

Persoonlijke aansprakelijkheid

Het is van belang dat de juiste procedure wordt doorlopen en dat aan alle criteria met betrekking tot de betreffende procedure wordt voldaan. Misbruik van de turboliquidatie of het niet juist doorlopen van een liquidatieprocedure kan leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder dan wel vereffenaar van de vennootschap.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer informatie of advies over de liquidatie van een vennootschap of wens je begeleid te worden bij dit traject? Neem dan contact op met onze jurist ondernemingsrecht.

Wil je advies over de liquidatie van een vennootschap of wens je begeleiding? Onze jurist helpt je graag verder!

Portretfoto van Sascha van Telgen

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina