Hypotheek- en pandrechten zijn veelgebruikte zekerheidsrechten die door geldverstrekkers worden gebruikt als onderpand voor financiering. Vaak wordt gedacht aan bancaire financieringen, maar ook binnen een bv-structuur hebben zekerheidsrechten waarde.
Met een hypotheek- of pandrecht mag een schuldeiser een goed van de schuldenaar verkopen als de schuldenaar zich niet houdt aan de financieringsvoorwaarden. De schuldeiser kan zich vervolgens verhalen op de verkoopopbrengsten. Is het onderpand een registergoed, zoals een bedrijfsgebouw? Dan is er sprake van een hypotheekrecht. Wanneer vorderingen of roerende zaken, zoals voorraad of losstaande machines, dienen als onderpand, is het een pandrecht.
Binnen een bv-structuur bestaan vaak verschillende financieringen. Zo komt het regelmatig voor dat een holding een bedrag ter beschikking heeft gesteld aan een werkmaatschappij voor een geldlening of rekening-courant. Als er geen zekerheden geregeld zijn, moet de holding bij faillissement als concurrerend schuldeiser aansluiten bij de overige schuldeisers. Door het vestigen van een hypotheek- of pandrecht kan de holding haar positie verbeteren en een groter deel van haar vordering zeker stellen. Dat zou anders mogelijk verloren gaan in het faillissement. Op die manier kan een groter deel van het vermogen van de failliete bv binnen de groep blijven. Zorg dat interne vorderingen goed zijn vastgelegd.
In de praktijk is het zekerheidsrecht veelal een pandrecht op vorderingen en roerende zaken. De waardevolle bedrijfsmiddelen, zoals bedrijfspanden, zijn vaak eigendom van een holding hoger in de structuur. Er zijn verschillende soorten pandrechten. In de praktijk kiest men vaak voor een stil pandrecht. Dit pandrecht kan op twee manieren gevestigd worden. Door een onderhandse (niet-notariële) akte op te stellen en deze te registreren of door een authentieke akte te laten passeren bij de notaris.
Door het vestigen van een pandrecht verkrijgt men (deels) zekerheid voor de vordering van de holding. Houd enkel rekening met onderstaande aandachtspunten:
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over de valkuilen en zekerheden binnen jouw bv-structuur. Neem contact op met onze jurist ondernemingsrecht.
Met de WHOA van je schulden af
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws