Vraagt je jezelf af wat de hoogte van het vakantieloon is dat je aan jouw werknemer moet betalen voor de vakantiedagen die hij opbouwt tijdens ziekte? Wij leggen het aan je uit.
Tijdens ziekte bouwt je werknemer zowel wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen op. Bij veel werkgevers leeft de gedachte dat de loonvergoeding voor deze dagen hetzelfde is als de hoogte van de loondoorbetaling bij ziekte. Je betaalt gedurende de arbeidsongeschiktheid van je werknemer volgens de wet ten minste 70% van het brutoloon.
Neemt je werknemer gedurende de ziekteperiode een vakantiedag op of bij het einde van de arbeidsovereenkomst de overgebleven vakantiedagen uitbetaald wil krijgen, kan er discussie ontstaan over de hoogte van het loon waar tegen deze verlofdagen moeten worden uitbetaald. Het Europese Hof van Justitie heeft hier een antwoord op gegeven.
In de zaak bij het Hof stond de vraag centraal of het vakantieloon tijdens ziekte gebaseerd moest worden op het gebruikelijke loon tijdens ziekte als dat lager is dan het reguliere loon. Volgens het Hof is het recht op vakantie met behoud van salaris een zeer belangrijk uitgangspunt in het arbeidsrecht. De werknemer moet namelijk de gelegenheid hebben uit te rusten en te ontspannen na gedane arbeid. Om ervoor te zorgen dat de werknemer ook daadwerkelijk vakantie opneemt, moet hij hetzelfde loon ontvangen als de situatie dat hij bij de werkgever aan het werk is. Wanneer het vakantieloon bij een zieke werknemer lager ligt dan het normale loon, kan dit deze medewerker ervan weerhouden vakantie op te nemen. Bovendien is ziekte van de werknemer een onvoorziene omstandigheid waar hij geen invloed op heeft. Om die reden moet deze werknemer qua vakantieloon gelijk worden behandeld als een medewerker die niet ziek is. Het Hof concludeert dan ook dat het vakantieloon van een zieke medewerker tegen 100% moet worden doorbetaald.
De uitspraak betekent allereerst dat je je goed moet realiseren dat je opgebouwde vakantiedagen tijdens ziekte tegen 100% van het gebruikelijke loon van jouw werknemer moet uitbetalen. Daarnaast moet je goed in de gaten houden dat ook zieke werknemers hun vakantiedagen tijdig opnemen. Doet je dit niet, dan loopt je het risico dat jouw werknemer veel vakantiedagen opbouwt die hij achteraf kan opnemen of kan laten uitbetalen tegen het 100% van het op dat moment geldende loon.
aaff is graag overal van betekenis. Heb je vragen over het vakantieloon van je zieke werknemer? Of heb je een andere vraag? Neem contact op met onze jurist arbeidsrecht en mediator.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina