Ondernemers mogen medewerkers verplichten om op de bedrijfslocatie te werken. Werknemers hebben dus niet de vrijheid om te werken waar zij willen. Dat is de uitkomst van de stemming van de Eerste Kamer op het wetsvoorstel werken waar je wilt.
De Wet werken waar je wilt werd op 26 september 2023 verworpen door de Eerste Kamer. De bedoeling van de wet was het bevorderen van wettelijke mogelijkheden voor medewerkers om zelf te bepalen waar zij het werk willen uitvoeren. Een thuiswerk- of werkplekverzoek van een werknemer moest volgens het voorstel hetzelfde behandeld worden als bijvoorbeeld een verzoek over arbeidsduur. Werkgevers met 10 of meer medewerkers zouden zo'n verzoek van een medewerker in beginsel moeten toestaan en niet zomaar mogen weigeren. Het voorstel was al door de Tweede Kamer goedgekeurd. De Eerste Kamer stemde tegen. Met de afwijzing van de wet zijn verplichtingen voor werkgevers op dat onderwerp van de baan.
Voor ondernemers blijft het bieden van mogelijkheden om thuis te werken wel een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. In de huidige arbeidsmarkt kan dit net die extra voorwaarde zijn waardoor medewerkers voor je onderneming kiezen.
Wie mag binnen welke functie thuiswerken? En wanneer mag er thuisgewerkt worden? Op welke wijze en onder welke werkafspraken? Allemaal vragen die je als werkgever moet beantwoorden. Wees daarbij ook bedacht op de Arbo-eisen aan een werkplek. Vergoed je alle kosten voor thuiswerken? En hoe ga je om met de vaste (reis)kostenvergoedingen die je mogelijk hanteert? Houd in dit kader ook rekening met fiscale aspecten.
Kortom: het is echt aan te raden om goed na te denken over het beleid dat bij je organisatie past. Onze arbeidsjuristen kennen alle wet- en regelgeving die daarbij komt kijken en helpen je graag.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over thuiswerken? Neem contact op met onze jurist arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina