Subsidies voor waardecreatie in de hightech maakindustrie

Digitalisering biedt veel kansen voor de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en verdienmodellen. In de hightech maakindustrie betekent digitaliseren vooral efficiënter, flexibeler en duurzamer werken. En ook: internationaal meedoen. Wil je investeren in de ontwikkeling van geavanceerde technologie en die kennis beschikbaar stellen voor economisch en maatschappelijk nut? Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden.

samen vooruit gaan

MIT: R&D Samenwerkingsprojecten Artificiële Intelligentie

Het belang van valorisatie is groot. Om initiatieven op dit gebied te stimuleren, zijn er in Nederland verschillende interessante subsidies beschikbaar. Een goed voorbeeld hiervan is de MKB-Innovatieregeling Topsectoren (MIT). De MIT-regeling bestaat uit twee onderdelen: MIT Haalbaarheid en MIT R&D Samenwerkingsprojecten.

Werk je aan een project op het gebied van Artificial Intelligence (AI)? Van 19 maart tot en met 7 mei kun je een aanvraag indienen voor een specifieke openstelling voor R&D samenwerkingsprojecten gericht op AI. Een van de criteria waarop je subsidieaanvraag beoordeeld wordt, is het toevoegen van economische, maatschappelijke of sociale waarde.

MOOI-missie industrie

Op 19 maart is de vooraanmelding van de MOOI-subsidie gestart. MOOI ondersteunt partijen die samenwerken aan oplossingen die bijdragen aan onze klimaatdoelen. Dit jaar richten de openstellingen van de MOOI-subsidie zich op drie missies: elektriciteit, gebouwde omgeving en industrie. De missie industrie richt zich op twee innovatiethema’s:

  1. Procesvernieuwing door elektrificatie en keteninnovaties

    Binnen dit innovatiethema gaat het om onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die binnen tien jaar tot eerste toepassingen leiden. Bij procesvernieuwing gaat het bijvoorbeeld om nieuwe emissievrije productie met duurzaam opgewekte elektriciteit. Belangrijk daarbij is dat de nieuwe technologie flexibel omgaat met de afname van elektriciteit. Zo kun je vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Ook oplossingen op het gebied van regulering, gedrag en businessmodellen vallen onder dit thema.

  2. Duurzame grondstoffen en tussenproducten gebaseerd op CO en CO2

    Dit thema richt zich vooral op de relatie tussen energie en grondstoffen in de procesindustrie. Om het gebruik van primaire grondstoffen daadwerkelijk terug te dringen, kan hergebruik van CO of CO2 een oplossing bieden. Projecten die zich richten op het verbeteren van energie- en conversie-efficiëntie vallen ook onder dit thema, net als innovaties gericht op de hele keten.

Vooraanmelding voor meer impact

De uitdagingen op het gebied van elektriciteit, de gebouwde omgeving en de industrie zijn vaak complex en vragen om een aanpak die niet alleen steunt op technologische oplossingen. Sociale, organisatorische en economische factoren spelen ook een cruciale rol. Een brede samenwerking tussen wetenschap, samenleving en bedrijfsleven is daarom nodig, met een nadruk op innovatie in de energiesector. Alleen zo leiden projecten tot resultaten die echt impact maken.

MOOI werkt met een verplichte vooraanmelding. Het doel hiervan is om vooraf een inschatting te maken van de slagingskans. Daarnaast helpt de vooraanmelding ook om samenwerkingspartners bij elkaar te brengen die aan soortgelijke projecten werken. Zo ontstaan sterkere consortia die meer impact kunnen maken. Per project kun je maximaal € 4.000.000 subsidie ontvangen.

Meer weten?

Bij aaff staan we graag voor je klaar. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over subsidies en andere financieringsmogelijkheden voor de hightech maakindustrie? Neem contact op met onze consultants innovatie!

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws